Първа треньорска титла за Раул, кризата удари и Реал

Начало » Първа треньорска титла за Раул, кризата удари и Реал
Зидан, Флорентино Перес
Снимка: Даниел Касас

Легендарният нападател на Реал Мадрид Раул Гонзалес Бланко спечели първи треньорски трофей в новата си кариера с юношеския отбор на родния клуб в младежката Шампионска лига вчера с победа с 3:2 над Бенфика. Мадридчанинът, баща на 5 деца, води и сателита на Реал Кастия в подготовката си да поеме и мъжете един ден, когато Зинедин Зидан реши да си тръгне и да води национала на Франция. 

Легендите Роберто Карлош и Емилио Бутрагеньо заедно с президентът на “кралския“ клуб Флорентино Перес подкрепяха младите ритнитопковци на финалите в Нион, поздравиха Раул след като играчите му спряха да го подхвърлят на ръце. Главният бос  междувременно работи за овладяване на кризата от коронавируса, непощадила дори икономически здрава институция като Реал.  

Безпаричието удари всички спортни организации, дори най-големите – грандове като Манчестър Юнайтед, Барселона, Реал Мадрид спряха да добавят по 200 милиона евро от продажби на билети и продукти на сезон. Планираният от мардидчани приход за сезон 2019/2020 от 822,1 милиона евро не се е осъществил заради санитарната и вече дълбока икономическа криза от коронавируса. Заложените постъпки от 179 милиона евро от тв-права, 110 милиона от вътрешни и международни мачове или 371 милиона от маркетинг-продажби реално са по-ниски в края на отчетната година (юни), част от получените 161 милиона от годишни карти на клубни съдружници ще се приспада (или връща) новия сезон.

“Кралете“ потънаха в основна реконструкция на стадион “Бернабеу“, финансирана със заем от 575 млн., но липсата на планирани приходи утежни клубния бюджет. Ремонтът върви с отлична скорост, трябва да приключи чак юни 2022, което е 2 години без 85 000 продадени места и силно намалени туристически обиколки. Настоящият за мачовете на Реал и Кастия “Алфредо Ди Стефано“ в спортното гредче във Валдебебас е с капацитет 10 000 места, а допускане на съдружници ще става с жребии, което предполага масово недоволство. За капак индикациите от Правителстовот са засега стадионите в Испания да останат празни и есента.  

Проблемите карат президента Перес и директорския борд да помолят служителите с най-високи заплати – мъжките футболни и баскет отбори с щабовете, също директорите по секции, да приемат второ намаление на заплатите след пролетното от 10 %. Годишния разход за персонал на клуба бе 416 милиона евро. Септемри се налага ново затягане на колани. Не се мисли за нови футболисти това лято, а за продажби и попълване на касата.

Продължават опитите за излизане на Бейл и Хамес Родригес, Мариано Диас, Иско и др.