Пътят пред Арда е само нагоре

Начало » Пътят пред Арда е само нагоре

Момент от футболен мачЯнаки Димитров/Тема Спорт
Арда загуби по болезнен начин финала за Купата на България с 0:1 от ЦСКА. Вратата пред кърджалийци за Европа обаче все още не е затворена. Напротив, тя не е дори открехната, а широко отворена. Защото тимът ще приема като фаворит седмия в класирането в Първа лига в баража за Лигата на конференциите.

Двубоят ще е на 30 май, неделя, от 19:00 часа на „Арена Арда“. Така че мечтата на ръководството, треньора Николай Киров и щаба му, както и на футболистите, е жива. И по-важното, този отбор има накъде да се развива и догодина отново ще бъде набъркан сериозно в сметките за призовите места, както и в битката за купата.

Арда вече има тим с ясно изразена физиономия. При това научен състав, за който не е проблем да сменя схемата на игра спрямо съперника, срещу който се изправя. Умее да го прави дори в хода на даден мач. Кърджалийци действат умно и интелигентно, не се плашат от битка и знаят как да извлекат максимума от всяка ситуация. Отборът е добре конструиран, няма скъпоплатени примадони, не е зависим от нито един футболист, а с линията си за залагане само на българи печели все повече и повече симпатии.

Във финала Арда бе с 11 родни играчи в стартовата единайсеторка, които пяха сърцато химна, а след това не отстъпваха по нищо на съперника и имаха своите шансове, за да вдигнат трофея.

В Кърджали вече е поставена основата, над която само ще се надгражда. Отборът е добре балансиран и още преди края на сезона вече е подсилен. Договорени са Крум Стоянов, който ще даде опции в отбрана, както и Светослав Ковачев.

Привличането на национала е голям удар. Вярно, Ковачев не е играл половин година, защото бе „замразен“ от Лудогорец, но пък има качества веднага да започне като титуляр. В халфовата линия има достатъчно варианти, а на 29 години Емил Мартинов играе най-добрия си футбол. Около него са обещаващият Котев и Руменов. В атака разнообразието идва от бързаците Делев и Коконов.

А за върха на нападението също има голям избор. Привличането на Тонислав Йорданов е удар в десетката, а алтернатива му е бразилецът Жуниньо, който показа, че може да избухва и да носи точки.

Изобщо в Арда работят правилно. Резултатите им са видни за всички, макар че не бият тъпана. Пътят пред кърджалийци е нагоре. Така че те няма защо да навеждат глави. Болката от загубата сигурно е голяма, но нещо, което не те убива, те прави по-силен. И на „Арена Арда“ го знаят.