Развитието на Гонзо е в застой, паднахме до 84-то място в света

Начало » Развитието на Гонзо е в застой, паднахме до 84-то място в света
Национален отбор на България 2023
снимка: Тема Спорт

Селекцията на Кръстаич, подвизаваща се като „национален отбор на България“ слезе с 6 места по-надолу в Световната ранглиста на ФИФА за октомври. Тимът е на 84-о място с 1279.12 точки, след като през септември заемаше 78-а позиция.

В изследвания период България изигра два мача, които загуби с еднакъв резултат 0:2 от Литва в европейска квалификация и от Албания в контролна среща. 84-ото място в момента е изравнено най-ниско класиране на България във ФИФА. На същата позиция тимът ни е бил през октомври 2011-а година.

До края на календарната 2023-а година отборът има вариант да се поправи, но тъй като предстоят два мача с Унгария и Сърбия, едва и някой се надява на нещо повече от почетни загуби.

Националният отбор в момента няма селекционер, след като Младен Кърстаич от днес вече няма договор с БФС и очакванията са български специалист да поеме работата.

Съперниците в предстоящите два мача са в топ 30 на подреждането на ФИФА. Сърбия е на 29-о място с 1525.4 точки, докато Унгария е веднага след това – на 30-о място с 1521.9.

На върха в ранглистата остават световните шампиони от Аржентина, които запазват лидерството с 1861.29 точки. Изобщо топ 5 на класацията е без промени, като Франция е на 2-ото място с 1853.11, а Бразилия е 3-а с 1812.2. Англия е на 4-о място, а Белгия е пета. Португалия се изкачва на 6-о място, след като си гарантираха предсрочно участие на Европейските футболни финали. Нидерландия е на 7-о място, а Испания се придвижи от 10-о на 8-ото стъпало.

Тези положителни промени за португалците, лалетата и Ла Фурия са за сметка на Италия и Хърватия, които слизат с по 4 места и допълват топ 10.

Най-големият скок направи отборът на Литва. След успеха над България литовците се изкачиха на 134-о място, което е по-добър резултат с 9 позиции в сравнение със септемврийската класация.