Рамос контузен, Зидан с щит: Бла, бла бла

Начало » Рамос контузен, Зидан с щит: Бла, бла бла
Зинедин Зидан
снимка: Даниел Касас/bgfootball.com

 

Отборът на Реал Мадрид тренира днес за важния двубой със Севиля (неделя, 22 ч) без Серхио Рамос, стана ясно че има болки след загубата от Челси на “Стамфорд бридж“. Клубът съобщи, че е мускулен тендинозис в левия крак. Контузията не е тежка, но не е ясно дали ще успее да играе в някои от другите три мача в първенството.

35-годишният защитник пропусна голяма част от сезона с проблеми, донякъде това се отрази и на непостигнато досега споразумение с клуба за удъжаване на договора, изтичащ в края на юни. Предложен му е нов контракт за 1 сезон, бащата на четирима сина иска 2 и увеличение на заплатата, трудно постижимо в икономическата криза.

“Не мисля, че е прибързал да се връща, на тренировката беше перфектен.. Нищо не можем да направим, Серхио е много разочарван, че не може да е с отбора за финала, не знаем кога ще се върне. Най-важно е да е добре, останалото ще се уреди и дано да е по-скоро. – каза Зинедин Зидан.

В битките ще сме тези, които сме налични. Искаме утре (със Севиля) да направим силен мач, ключовата дума е да се състезаваме и да се състезаваме, останалото е бла бла бла…“

48-годишният французин за първи път употреби израза, синоним на “празни приказки“, три пъти на пресконференцията, като защита на тима си от външна намеса, критики, обиди.. Беше сериозен, но реалист като спокойно отговаряше на журналистите, дори с философски нотки. За пореден път защити Еден Азар, макар да призна за разговор:

“Най-важно е, че Еден Азар се извини за случилото се след Челси и се състезава за Реал Мадрид. След мача говорихме да реагира, да се извини – с мен, футболистите, с клуба.. Досега не се видя Еден, който хората искаха. Уверен съм, че той ще разкрие какъв  футболист реално е и очаквам много скоро да го покаже!“

Зидан не коментира слуховете за евентуална продажба на белгиеца лятото, беше забравил и датата на 15-годишнината от окачането на футболните обувки (днес), леко се усмихна на напомнянето, бе скромен спрямо изявлението на утрешния си съперник Юлен Лопетеги (бивш треньор на Реал), че Зизу е най-подходящ за лидер на “белия балет“:

“Тук съм за момента, възползвам се от всеки ден, ще видим нататък. Баща ми винаги ми е казвал: Работи, работи, работи! И така правя, останалото бла-бла-бла…“

Журналисти настояваха да каже, както много пъти през сезона, дали остава и догодина, също дали им е обиден за критиките:

“Реал Мадрид винаги ми е дал всичко тук, аз ще ги улесня максимално. Не искам да им създавам никакви проблеми. Ежедневието ме мотивира тук, останалото е бла бла бла.

Не сте неблагодарни, всеки си върши работата, вие и аз – със страст, футболистите също. Разбира се, че имам отговорност при победи и при загуби, винаги опитваме да побеждаваме, понякога не е възможно. Важното е да се раздадеш на 100 %, ако влагаш така – все нещо ще ти даде, ако пък не се получи – с повече търпение и другия път – пак!“

Наистина не може да се разбере от думите и публичното държание на Зидан взел ли е  решение остава или не догодина, със сигурност ще зависи от защита (или – не) на миналогодишната титла, от трансферната политика и решението на клубните директори, въпреки че има безрезервната подкрепа и бащинска любов от Флорентино Перес. Зизу призна, че е притеснен за тима след толкова много контузии през сезона (52), дефакто си личи желанието и призива играчите да не се натоварват толкова много с двубои, календара да бъде редуциран, за да има по-качествен футбол и зриелски интерес:

“Неспокоен съм, вече, много станаха, казват и другите клубове минават през това, но според мен ние изстрадахме най-много в тази спациална година. С толкова работа от футболистите и турнири – лига, купа, Шампионска, практически никога не почиват и се стига до получаване на контузии. За догодина ще се променят нещата, с един предсезон,  който да нормализира подготовката.“

От своя страна треньорът на Севиля, които със загубата от Атлетик отпадат от битката за титла в Испания, Юлен Лопетеги заяви, че имат “изключително желание да играем с Реал“.