Реал изригна за финала в Париж: Защо бе сменено мястото и допуснато насилие над феновете?

Начало » Реал изригна за финала в Париж: Защо бе сменено мястото и допуснато насилие над феновете?
Реал Мадрид 2022
Снимка Даниел Касас

ФК Реал Мадрид излезе в официална защита на феновете, изстрадали грабежи и насилие по време на финала на Шампионската лига в Париж на 28 май. Както доказаха многобройни медийни кадри, разкази и видео-публикации в соц.мрежи, стотици  запалянковци, както испански така и английски, бяха подложени на тормоз и грабежи на лични вещи, пари, мобилни телефони, от организирани банди френски гамени преди и след финала в квартал Сент Дени, упражнили насилие и пратили доста хора в болници.

Имало е печатане на фалшиви билети, с които местните френски бандити опитаха (и доста успяха) да влязат на стадиона, за сметка на англичани с купени билети (100-1000 евро), които останаха навън.

Клубът спечелил 14 купи на Европа, изригна с тежки въпроси и обвинения към УЕФА и организаторите на двубоя в Париж, искайки обяснения и санкции за виновните:

“Искаме да защитим нашите фенове, станали жертва на жалки събития на Стад дьо Франс на 28 май:

1 – Искаме да знаем какви бяха причините за промяна на седалището на финала и критериите за избор на новото, в предвид преживяното този ден

2 – Искаме отговори и обяснения за кои са отговорниците оставили без асистенция и без защита привържениците, чиито прояви бяха за пример във всеки момент

Това, което трябваше да бъде голям пртазник за феновете на стадиона, се превърна в нещастни събития, провокирали дълбоко възмущение у всички. От предложените от медиите кадри ясно се видя как много фенове бяха нападани, заплашвани и ограбвани с насилие, в някои моменти дори когато се движеха в собствените си автомобили или в автобуси. Някои от тях трябваше да прекарат нощта в болници заради нараняванията си.

Футболът показа на света ценности, много далечени от тези и целите, които трябва да преследва

Нашите последователи и фенове заслужават обяснение от съответните отговорници, за да може подобни ситуации да се изкоренят завинаги от футбола и спорта.“

УЕФА реши да отнеме домакинството на Санкт Петербург на финала през март (под натиска на ЕС) и да го даде на Париж по настояване на президента на ПСЖ Насер Ал-Келайфи, припомнят паметливи.

Испанската Ла Лига също обяви, че дава на разследване организаторите на скандалния финал.

One Comment to “Реал изригна за финала в Париж: Защо бе сменено мястото и допуснато насилие над феновете?”

Comments are closed.