Реал помете Виляреал, ФИФА матира играчите с нов супермундиал

Начало » Реал помете Виляреал, ФИФА матира играчите с нов супермундиал
РМ Белингам
Снимка: Даниел Касас

Реал Мадрид помете с 4:1 Виляреал за лидерството в Испанското първенство с 42 точки, в очакване на резултата между Жирона (41 т) и Алавес утре от 22 ч.

“Кралският“ клуб реши втори двубой на “Сантяго Бернабеу“ да се проведе под закрит мобилен покрив, инсталиран лятото. Стрелба на Лука Модрич облиза горна греда, преди уникалният хърватин да намери технично Джуд Белингам и той да открие с прекрасен удар (13-ти гол в Ла Лига от 17 общо сезонни). Попадение на Родриго Гоеш в 58-мата бе отменено за засада, но VAR показа, че е бил във валидна позиция и бе зачетенo. И в двете атаки ключово участие имаше Лукас Васкес.

20-годишният бразилец и Брахим изпуснаха чисти положения, а съдиите си затраяха за настъпване за дузпа на бившия защитник на Реал Раул Албиол по ходилото на Белингам.

Дейвид Алаба изкълчи лошо десен глезен при борба за топка с Жерар Морено, по-късно бе обявено – скъсани кръстни връзки на дясно коляно и аут до края на сезона. Това налага вземане на защитник през януари, защото Милитао също е контузен. Нападателят на “жълтата подводница“ се нарани и при друга ситуация, излезе, както и съотборникът му Баена. Менди също бе изваден с болежки, завърна се след лечение Чуамени.

Ветеранът Хосе Луис Моралес не пропусна да вкара дежурния си гол на Реал Мадрид (пети за месец), пас от Парехо. Марселино бе вкарал на почивката Сьорлот, норвежецът в унисон със слабата игра на валенсианци, не бе опасен.

Брахим блесна с прекрасен гол със слалом и лъжене на двама защитници в Марадона-стил в 65-тата, заслужи песните от публиката в студената вечер на “Бернабеу“. Модрич веднага разписа четвъртия след пас от Родриго, а Рюдигер го понесе на ръце.

Три гола на Реал Сосиедад бяха отменени преди крайното нулево реми с Реал Бетис Баломпие в Сан Сенастиян. Иско отнесе картон и пропуска мача на “зеленобелите“ с Жирона.

Реал Мадрид, еврошампион през 2021/22, Челси (2020/21) и Манчестър Сити (2022/23) са първите класирани отбори за новия турнир на ФИФА – световно клубно първенство, което ще изиграят общо 32 тима лятото на 2025 в САЩ. Байерн Мюнхен, ПСЖ, Интер, Порто, Бенфика вероятно също ще се класират сред 12-те от Европа заради високия си ранкинг. Палмейраш (взел копа Либертадорес 2021), Фламенго (2022) и Флуминенсе (2023) идват от Южна Америка, по правило може по два отбора от страна.

Имайки впредвид Шампионската лига, която от идната есен ще е с нови правила и 32 участника в същинския турнир, двете футболни централи УЕФА и ФИФА смачкаха с критики и съдебни преследвания идеята на Флорентино Перес Суперлига с шоу от най-добрите тимове, но пък си намериха свои американски спонсори и копирайки идеята си направиха по-големи турнири за още повече приходи. Никой не мисли за супер-пренатоварения календар на футболистите, задължени да са неконтузващи се роботи.

Треньори и играчи искат по-леки програми и така по-интересни класни мачове, засега им се налага точно обратното!

За капак ФИФА си запазва световното клубно в сегашния формат през януари, само че го прекръства на “Интернешънъл къп“.

Бившият футболист на Реал Кике Санчес Флорес може би ще поеме Севиля, пише “Марка“, третият треньор за сезона след уволнението на Мендиливът (непонятно) и Диего Алонсо (слаби резултати).

Арсенал опази лидерството в Премиер с 39 точки след 2:0 над Брайтън, една аванс пред Ливърпул направили нулево реми с Манчестър Юнайтед. Клоп и компания чакат “артилеристите“ на Артета в събота за директен сблъсък.