Родният футбол получи пореден шанс

Начало » Родният футбол получи пореден шанс

Лига Европа
Коментар на Bgfootball.com
Днес не е ден, в който трябва да се противопоставяме. Лудогорец и ЦСКА ще играят в Европа до декември, а това вече е истинската добра новина за българския футбол. Подобна имаше преди повече от десетилетие, когато три тима в комплект оформиха великия футболен четвъртък на българския футбол. За съжаление нито един от тях не се възползва от шанса си. Един сега се бори за физическо оцеляване, друг е във Втора лига, а третият мина и през Трета.

Лудогорец е в Европа по навик. Със стандартните футболни похвати – добра организация, силна селекция и особено силно проявената снощи – демонстрация на класа. Последното е нещо, което точно в определен момент може и да ти липсва, но „визитката“ и „опитът“ играят за теб. Както се случи срещу Брест. Лудогорец можеха да губят неприятно в началото на мача или в средата на второто полувреме, но класата я нямаше от другата страна. За разлика от тази пред вратата на домакините.

Простете, че патосът го има само в някои медии. И за тях, и за всички останали това, което стана е просто най-нормалното нещо в този момент на годината. А и с оглед на вече десетилетието европейско представяне, елиминирането на ПСВ, Лацио, ЦСКА Москва и други големи отбори, успех срещу белоруския шампион е просто досадно задължение за играчите на „орлите“.

При ЦСКА е много различно. Няма никакъв смисъл да връщаме лентата назад и да припомняме кога последно отборът е бил в тази фаза на турнирите. Признайте, че ако не отворите Интернет, трудно и ще си спомните. По-важното е, че за това време на гранда му се случиха какви ли не неприятности – лошо управление, фалит, административно изпадане, постоянен нефутболен натиск у нас. С последното „червеният“ отбор всъщност се справя от 30 години.

Цяло чудо е, че покрай футболната „диктатура“ на един отбор у нас в последното десетилетие, някой изобщо успя да се промъкне до тук. Направи го с 4 мача, които можеха и да са осем. Преди 30 години с толкова мачове се стигаше до финал за КЕШ. Най-интересното е, че с оглед на показаното рискът от отпадане за ЦСКА беше минимален.

Разбира се няма как да не се отчете трудното начало срещу Сиренс от Малта. Причината е елементарна – никакъв шанс за проучаване и разузнаване. Тук ЦСКА си има обективно оправдание за разлика от един Тотнъм срещу Локомотив например. След това нямаше проблеми. Дори и мача далеч от Армията, „армейците“ показаха че в момента са поне с ниво над отбора, от който тръгна Мохамед Салах – Базел.

Феновете на ЦСКА трябва да стискат палци, ръководителите да спрат най-сетне да правят безумни експерименти с треньори-ментета. Последният такъв коства две години безвремие за тима. Некадърникът Нестор Йевтич, който беше взет на мястото на Белчев, на практика върна развитието на отбора. Следващата година премина в напрежение за второто място, но днес, макар и все още в подножието на върха, ЦСКА отново има стил. Нещо, което се дължи единствено на треньора.

В съвременните реалности у нас, няма отбор освен Лудогорец, който да знае какво да прави, играейки в групите на евротурнирите. Сега за ЦСКА идва ново предизвикателство – да балансира силите между три турнира. Два са особено важни. Лига Европа е бонус, който носи чест, престиж и пари. В днешно време може и да е по-важен от другите. И все пак при това развитие на нещата титла на Армията е повече от задължителна цел.

Много е важно да разпознаем ползата за родния футбол от подобно постижение – два отбора в Лига Европа. Докато един е там, нещата са различни. Истинското надграждане е присъствието на втори отбор. Днес е ЦСКА, утре може да е Левски, дай Боже и двата, дай Боже всичките ни участници. Това ще избистри конкуренцията, а стандартите спрямо отборите или ще се изравнят, или ще станат още по-ясно отличаващи се.

Няма човек, интересуващ се от футбол у нас, който да не е уверен, че стандартите са различни. Последното го виждаме постоянно, но то не е в полза на никой. Родният първенец например го разбира всяка година напоследък, отпадайки от Шампионската лига при срещата с първия малко по-стойностен отбор.

Днес българският футбол отново получи шанс да се поправи. Остава просто да се възползва от него.