Руснаци превзеха Ботев Пловдив

Начало » Руснаци превзеха Ботев Пловдив

Централна трибуна на КоматевоБотев Пловдив избра нов Съвет на директорите на клуба. Това стана на заседание на акционерите на „канарчетата“ миналата седмица.

В новото управленско тяло влизат руснаците Антон Зингаревич и Александър Ослан, строителят Илиян Филипов, банкерът Георги Христосков и адвокатът Слави Микински. Руският бизнесмен Зингаревич ще стане собственик на най-стария футболен клуб у нас, щом акциите му бъдат прехвърлени, а това може да се случи за минути, каза председателят на Сдружение ПФК Ботев Радослав Кошински.

Настоящите носители на акциите обявиха след заседанието, че чакат Зингаревич да им даде име на фирма и договор. Сдружението държи 61% от дяловете, като 60 от тях ще отидат в ръцете на руския богаташ. На събранието представител имаше и ТЦ-ИМЕ в лицето на синдик Ана Миленкова. Както е известно, те държат останалите 39% от книжата. Вече започна публична кампания за изкупуването им от клуба. Желанието на Антон Зингаревич е да притежава 99% от Ботев Пловдив.

На сбирката бе освободен настоящият борд на директорите в състав – Ангел Палийски, Васил Наумов и Петко Ангелов. Очакваше се в новия да влезе и бившият собственик на жълто-черните Георги Самуилов, но това не се случи.

„Проведохме общото събрание на ПФК Ботев АД. Присъстваха представители на 100% от акциите. Благодарни сме на синдика от ТЦ-ИМЕ, които притежават 39% от акциите, тъй като, за да бъде пълноправно събранието, трябваше да има и техен представител. Помолихме синдикът да присъства и жената дойде специално за събитието. То мина нормално. В дневния ред имаше две точки – освобождаване на стария Съвет на директорите и назначаването на нов такъв. Новият е 5-членен. Той е в състав Антон Зингаревич, Александър Ослан, Слави Микински, Илиян Филипов и Георги Христосков. От края на декември знаем, че ни предстоят прехвърлянето на акциите и влизането в клуба на инвеститорите в лицето на Антон Зингаревич. Първата стъпка е да изберем борд с посочени от него хора и такива от бизнеса в Пловдив, а втората е фактическото прехвърляне на акциите. Днес извършихме първата стъпка. За втората чакаме тяхното финално становище и договорът за прехвърляне, който те трябва да ни предложат. Виждате как работят те в последните седмици. Нещата в клуба се развиват по професионален и динамичен начин. Стъпка по стъпка вървим в правилната посока“, разясни председателят на Сдружение ПФК Ботев Радослав Кошински.

Кои са хората освен Зингаревич, които влизат в Борда.

Илиян Филипов е собственик на фирма ПИМК, която спечели търга за строежа на Колежа. Там дейностите вървят с пълна сила. Той е човекът, който доста често контактува със Зингаревич в последния близо месец.

Aлександър Ослане инвеститор от Санкт Петербург. През 2009 година е предложил сериозен строителен проект на Златни пясъци – „Омега СПА“. И той е главно в строителния бранш със сериозни финансови средства зад гърба си. Присъствието му у нас е повече от 10-годишно чрез различни фирми.

Георги Христосков е магистър по международни икономически отношения. Външен консултант по инвестиционно банкиране. Той е отговарял за проектното финансиране на проекти, свързани с възобновяеми енергийни източници. Притежава 14 години опит като висш банков служител в 2 от водещите световни банки ING и BNP Paribas, където е бил генерален директор за България. Навремето за него се говореше, че е скритият съветник на Димитър Христолов в Ботев Пловдив.

Адвокат Слави Микински е магистър по право в СУ “Св. Климент Охридски”. Има курсове по право в САЩ при две от светилата – проф. СтивънПлоткин, университет „Тюлейн“, ипроф. ШийлаХоххаузер, университет „Тексас“. От 2009 година до днес е председател на Арбитражен съд – София. Член е на Софийската адвокатска колегия от 2006-а. От 2014-а е регистриран външен експерт при АОП за участие в подготовката и провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки.