Седем факта, които трябва да знаете за Шампионската лига

Начало » Седем факта, които трябва да знаете за Шампионската лига

Шампионска лигаШампионската лига на УЕФА е ежегоден турнир по футбол, стартирал за първи път през 1955 г. и се счита за най-престижния футболен турнир в световен мащаб. Първоначално е бил наречен  Европейска купа, а по-късно през 1992 г името е променено на Шампионска лига, което е запазено и до днес.

Освен основните факти, като например квалификационните кръгове, малко хора са наясно с някои факти. И така, кои са някои от любопитните факти за Шампионската лига на УЕФА, които не са много известни.

Реал Мадрид има най-много победи
Още от създаването си през 1955 г. само 22 футболни клуба са успели да спечелят Шампионската лига, от които Реал Мадрид печели купата 13 пъти, което го прави с най-голям брой победи в шампионата.

Понастоящем футболният клуб се оценява на 3,9 милиарда долара, което го прави най-богатия футболен клуб на пазара в момента. Отборът успя да спечели Шампионската лига на УЕФА пет пъти поред, а коефициентите в efbet за Реал са едни от най-високите.

Шампионската лига се подкрепя от Фондацията за деца на УЕФА
Фондацията за деца на УЕФА е фондация, която предоставя възможност на деца от цял свят да играят футбол. Това е публичен орган, който функционира съгласно правилата на швейцарското законодателство.

Освен че усъвършенства футболните умения при децата, тази фондация помага и на децата да подобрят със своите умения за развитие, включително постоянство и точност. Организацията е насочена към подпомагане на децата в подобряването на техните футболни умения и техните междуличностни умения.

Финалът  на Шампионската лига на УЕФА 2019 създаде история
Финалът на Шампионската лига 2019 е този, който всеки ще помни за неопределено време. Той отбеляза първия сезон, в който от 2013 г. насам нито един клуб от Испания не влиза на финала. Това беше и седмият път в историята, когато два отбора от една и съща асоциация се биеха един срещу друг за победата.

Това беше годината за феновете на Ливърпул, тъй като клубът грабна последния печеливш трофей с преднина 1: 0.

Английските клубове успяха да завладеят пет купи
Шампионската лига е доминирана от английските клубов. Пет английски клуба успяха да спечелят шампионския трофей в лигата. Петте клуба включват Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Нотингам Форест, Астън Вила и Челси. Те са спечелили съответно шест, три, два трофея и по един за Астън Вила и Челси.

На английските клубове беше наложена забрана да играят в продължение на 5 години
От 1986 до 1991 г. на английските клубове е забранено да играят в Шампионската лига след катастрофата, случила се на стадион Heysel. Денят беше обявен за черен ден във футбола – тогава бяха ранени 600 души и бяха потвърдени 39 смъртни случая.

Инцидентът се случва, когато група фенове на Ливърпул нападат фенове на Ювентус, разрушавайки бариерите между групите, които по-късно доведоха до срутване на стената, причинявайки жертви.

За наказание на английските клубове им бе забранено да участват през следващите пет години, а лицата, причинили инцидента, получиха ефективни присъди

Най-бързият гол в турнира се случва през първите 11 секунди
Не е за вярване, нали? Рой Макай, популярният футболист от Байерн Мюнхен, успя да създаде този рекорд, вкарвайки първия гол в мач в рамките на първите 11 секунди срещу Реал Мадрид.

Рекордът е непокътнат през последните 12 години.

Почетна значка на УЕФА
Всеки клуб, спечелил пета титла в Шампионската лига или три поредни за първи път, получава Почетната значка на УЕФА. Значката е зашита върху униформите на играчите и показва изображение на трофея, за който се състезават всички клубове, а числото вътре в трофея представлява колко пъти клубът на играча е печелил трофея.