Сираков се закани на телевизиите, ЦСКА го подкрепя

Начало » Сираков се закани на телевизиите, ЦСКА го подкрепя
Наско Сираков
снимка: levski.bg

Наско Сираков обяви ексклузивно пред предаването „Код Спорт“, че Левски е готов на крайни мерки в претенциите си за справедливо разпределение на парите за телевизионни права.

Мажоритарният собственик на 106-годишния клуб е категоричен, че „сините“ не се плашат от война и са наясно с последиците, но няма да превиват глава пред неправди.

Скорошното решение на Изпълкома на БФС за нов 5-годишен договор за телевизионните права на футболните мачове от Първа и Втора лига беше крайно скандално, тъй като се взима от почти нелигитимен орган, който си отива в почти целия си състав през декември.

Срещу договора въстава и ЦСКА. Очаква се мощно обединение на „червени“ и „сини“ – ЦСКА и Левски ще застанат рамо до рамо в опит да наложат „вето“ върху това решение. Двата гранда на българския футбол искат по-голям дял от този, който им се полага към този момент и който се предвижда да им бъде изплатен през следващите пет години. Те категорично не са съгласни с условията, които предлага настоящият и бъдещ правоносител.

Близката история не помни подобно обединение на силите на двата най-популярни футболни клуба в България, което би довело до сериозна мажоритарна подкрепа на каквото и да е тяхно искане, ако привържениците на двата отбора и съвкупната синьо-червена футболна общност застанат зад него.

От Левски и ЦСКА твърдят и са категорични в това свое твърдение, че те имат основна заслуга във формирането на рейтинга на Пълва лига и че двубоите с тяхно участие са сред най-гледаемите от години насам.

Това е абсолютната истина – феновете на отборите ги гледат с надеждата да бият, а тези на другите – с надеждата да загубят. На практика всички гледат ЦСКА и Левски.

„Сините“ подготвят и проект-предложение до премиера на България, във връзка с тв-правата, което да бъде покрепено и от ЦСКА. От своя страна пък „червените“ са готови също така на сериозна съпротива срещу настоящето статукво, като единствено отлагат каквито и да е действия в тази насока непосредствено след изиграването на финала за Купата на България идната сряда.

Най-голямото недоволство от страна на двата гранда идва от начина, по който е взето последното решение на Изпълкома – не е имало никакво предварително допитване до отборите, никаква анкета, както и евентуална дискусия. Припомняме, че миналата година отново през лятото имаше вълнения в тази насока. Тогава обаче не се състоя хипотетичното „съединение на силите“ между ЦСКА и Левски. Уж постигнали договорка босовете на двата тима, единия от тях – Васил Божков се отметна в последния момент. Любопитното е, че тогава това негово действие съвпадна с новия договор между Национална лотария и ръководството на телевизията, носител на правата. Сегашните информации обаче сочат, че в момента то е повече от реално.