Сиромашка зима

2011-01-24 14:15:00

Никога, ама никога българският трансферен януари не е бил така унил и безинтересен откъм новини. Дали от беднотия и недоимък, дали заради прозрението, че играчи за цвят повече товарят бюджета, вместо да носят класа на тимовете, повечето клубове пасуват на пазара или прехвърлят помежду си този или онзи, просто колкото да има алъш-вериш.

По традиция Левски и ЦСКА обраха младите и перспективни играчи (а те за съжаление са твърде малко) и толкова! Нещо повече – трансферните грижи са насочени повече в обратна посока, а целта е ясна – закърпване на финансите, снишаване и оцеляване. Бедата е, че и продажбите в чужбина не ни се отдават особено. Примери много, като започнем от сагата около Дембеле и стигнем до майтапа с Делев. Този неоспорим факт дава прецизна представа и за класата на футболния материал в България и за нивото на първенството ни. И не може да не е обидно, че в елитните европейски шампионати босненци, черногорци и албанци предизвикват несравнимо по-голям интерес, а  и отдавна превъзхождат българите по численост, да не говорим за размера на трансферните суми. Тук за сърби и румънци въобще не става дума – темата се премълчава деликатно.

Всичко това обаче хич и не трогва нито клубните шефове, още по-малко пък футболния съюз. Ръководството на висшия орган бяга като дявол от тамян от очевадно спасителния път с намаляването на бройката отбори за елитните дивизии с мотив запазване на центровете – идиотска формулировка от соцвреме. Подтекста обаче е съвсем друг. По-малкото елитни отбори значат по-малко гласове и подкрепа на следващия конгрес. Какви бази, какви школи, какви 5 лева? Кой казва, че висшите футболни ръководители не мислят в перспектива?

А иначе нещата и с предстоящия сезон са ясни. Пирин едва ли ще успее да го започне, Сливен ще крета с юноши по светлия път към Б група, академиците ще карат с една тренировка и едно ядене на ден. И може би всички заедно ще направят шпалир на очертаващия се нов хит от Разград – първенец на трансферния пазар. В това лошо няма, само да не се повтори историята с Локо Мездра – римейк на култовия филм „Тя танцува само едно лято”.

Вашият коментар