Скандалният съдия проговори: Българи и естонци може да са играли умишено

2011-02-12 13:33:00

Колош Лендиел се оправда за четирите дузпи и участие в "черно тото". Но призна, че бил викнат да свири юношески мач

 

Скандалният съдия Колош Лендиел, отсъдил 4 дузпи на контролата Естония – България (2:2) проговори. Унгарският арбитър отрече да е замесван в "черно тото", но обяви, че самите играчи на двата отбора можело да са действали умишлено в ситуациите за дузпите.

 

"Унгарската футболна федерация получи официално писмо от фирмата организатор на мача, такова постъпи в съдийската комисия и в асоциацията на реферите в Будапеща, те знаеха, че ние ръководим мачове в чужбина. В поканата пишеше, че трябва да ръководя юношески мач", започва официалната си изповед Лендиел.

 

"Три часа преди двубоя ме информираха, че трябва да свиря контрола България – Естония (б.р. – Според Боби Михайлов, рефер на мача е бил Кристиан Шелмеци. Смяната на съдийската бригада обаче е дошла няколко часа преди двубоя и вместо Шелмеци на терена е излязъл Колош Лендиел). Всъщност, ние направихме грешка, като не уведомихме унгарската федерация за внезапната промяна", признава си все пак гафа унгарецът.

"Срещата трябва да се изгледа на запис, за да се види, че отборите нямат никакви претенции към отсъдените дузпи, след края на мача всички играчи дойдоха, за да благодарят на съдиите за съвместната ни работа. Всъщност, със сигурност има ситуации, които са спорни, но това го има във всеки мач. Предположението за "черно тото" е обидно, не може да мислите, че бих се съгласил да повлияя на изхода на мача. По-скоро обвинявайте защитниците за умишлените им действия, с които могат да повлияят умишлено на резултата…

За мача между Боливия и Аржентина до 20 години през декември миналата година вече имаше заседание. Двубоят бе накъсван няколко пъти, бяха извършени около десет смени, а и футболистите показаха неочаквано поведение в някои ситуации. В 93-ата минута показах на четвъртия съдия да даде 6 минути добавено време (б.р. – във въпросния двубой унгарският съдия свири дузпа за Аржентина в 103-ата минута, а четвърти съдия е българинът Лъчезар Йонов).

Ние сме изцяло възмутени и шокирани заради безпочвените обвинения. Не искаме да наричат лъжливи и корумпирани хора без никакви доказателства. Никога не съм манипулирал изхода на мач и сме готови да съдействаме за всяко разследване. В бъдеще не искам да коментирам този въпрос, смятаме го за приключен от наша страна", допълва Колош Лендиел.

Вашият коментар