Скандалът с ТВ правата се разраства

2011-02-22 10:20:00

Вината на практика е в БФС, където са пробрали авансово парите си, но след това са сгафили с мача Черноморец – Сливен
    
Цялата А група изрева за парите от телевизионните права, които се бавят вече два месеца. Траншът е от 1,5 млн. лв. и е втори от тазгодишното плащане. Парите обаче още не са преведени от притежателя на правата – корпорацията, която държи Би Ти Ви и останалите канали след сливането им с Про.бг и Ринг.бг, съобщава "7 дни спорт".

В Левски стигнаха дотам, да обмислят и спиране на камерите преди вечното дербо с ЦСКА в събота.

"Като крайна мярка наистина бихме спрели камерите, но в наредбата е предвидена служебна загуба с 3:0", обяснява финансовият директор на "сините" Константин Баждеков. Той обаче ще постави въпроса много остро, тъй като Левски има да получава около 150 000 лв.

Парите от телевизионни права са от изключителна важност за всеки един от клубовете в А група. През миналия шампионат от тях се облажиха и няколко състава от Б групите, чиито мачове също бяха предавани пряко. През настоящото първенство обаче те са на сухо.

В Професионалната лига вчера писаха писмо до изпълнителния директор на БФС Борислав Попов. Настоява се сумата да бъде преведена възможно най-бързо. От телевизията до вчера нямаше официално становище за забавянето на транша. Всъщност неустойка от 200 000 лв и пазарлъците около нея е аргументът, с който парите от тв права още не са преведени, научи твърдят от всекидневника.

Причината е, че телевизията иска да я начисли за преместването на мача Черноморец – Сливен от есенния дял в по-ранен час. Двубоят излязъл от праймтайма и това довело до загуби, казват от Би Ти Ви, размахвайки договора. Неустойката трябва да бъде взета отнякъде, но футболният съюз е прибал авансово 700 000 лв от полагащите му се по първия транш. Същата сума е взела и фирмата на Вальо Михов СВ-РСА, която се явява трета страна по договора.

Професионалната футболна лига най-накрая днес ще извади на бял свят договора за тв правата. Президентът Стефан Капралов и новото ръководство ще акцентират върху това как са се разпределяли парите досега. Проблемът е, че общо 20% не влизат в клубовете, а отиват още при плащането на първия транш в БФС и досегашния посредник С.В. – РСА. Така 1,4 млн. лв. до момента са влезли в БФС и С.В. – РСА и малко над 2 млн. са постъпили в клубовете от общо 3,975 млн. първи транш.

Всъщност проблемът сега е за едни неизплатени 3 125 000 лв. Те отново ще влязат в сметките на клубовете на два транша. Първият в 1.5 млн (драматичният!) и след сезона останалите 1.625 млн.

Логично, първите отбори в класирането чакат и най-сериозни суми. Литекс търси 170 000, Левски 150 000, а всички останали над осмо място – по над 100 000.

"Ние, клубовете, нямаме никаква вина, за да ни бавят парите. Ние правим футбола и произвеждаме този продукт. Спазваме договора. Ако е вярно за тази неустойка, която искат да начислят, тя трябва да се вземе от парите на БФС. Футболният съюз е организатор на първенството и той носи отговорността за смяната на началния час на мача Сливен – Черноморец. Доколкото знам обаче, БФС си е взел парите предварително, значи не могат да им ги удържат на тях. Дето се казва – бой и онова другото не се връщат. Ситуацията е такава, че нито да пуснеш камерите, нито да ги спреш", коментира президентът на Славия Венцеслав Стефанов, цитиран от "7 дни спорт".

Вашият коментар