Скандал за 1,4 милиона разтресе Барселона преди М.Юнайтед

Начало » Скандал за 1,4 милиона разтресе Барселона преди М.Юнайтед
Жозеп Бартомеу Барселона
Снимка: ФК Барселона

ФК Барселона е платил 1,4 милиона евро на фирмата DASNIL 95, собственост на бивш футболен съдия, разследва прокуратурата на Каталунската столица, разкри програма “Ки т‘и жуегес“ на радио Кадена СЕР днес. Компанията е собственост на Хосе Мария Енрикес Негрейра, който е бил и вицепрезидент на Техническия Комитет на Съдиите на Кралската Футболна Федерация на Испания РФРФ от 1994 до 2018, цели 13 години.

Били са направени три половин-милионни плащания за 2016-2018 години на “Даснил 95“, времето когато президент бе Жозеп Бартомеу, официално за доклади кой съдия ще свири на тима и какъв стил има – дали вади много картони, обича да разяснява, толерира нарушения…(неща, които дефакто са публични…и едва ли струват милиони- б.а.) и съвети как да се държат футболистите.

Самият Енрикес Негрейра и синът му признали на разпит в прокуратрурата, че са дали “работа на съвети“, без да предоставят издадени фактури, нито други документи.

Толкова пари за “съвети“ и съдойски профили не се дават, изригнаха соц.мрежи след поредния финансов гаф на Барса на Бартомеу и Росел. Плащанията са точно по времето, когато съдиите свириха само една дузпа срещу “блауграна“ в 38 мача, припомнят паметливи.

Ювентус бе изваден от Серие А през 2004 и им отнеха две титли “скудето“ за “влияние над съдиите“, коментираха из мрежата.

Бартомеу призна пред същата радио-програма, че такива плащания имало поне от 2003 г.

“Барса нае технически експерт да представи видеота за млади футболисти и качествата им, нещо нормално за голям клуб.“ – заяви Жоан Лапорта в опит да замаже скандала.

“Съжеляваме, че тази информация се появява в най-добрия ни спортен момент, това не е случайно. Ще дадем на съд всеки, който накърнява клубния ни имидж“, написаха официално от клуба.

Междувременно Чави Ернандес се дистанцира от скандала и заяви, че иска да мисли само за утрешния сблъсък с Манчестър Юнайтед, първи 1/16 финал на Камп Ноу:

“Не бяхме на ниво в групите затова сме извън Шампионската, реалността за нас е да се борим в Лига Европа и трябва да я посрещнем с желание и труд.“