Скритите козове на Али Соу

Начало » Скритите козове на Али Соу

Али СоуТема спорт
Стрелецът на ЦСКА Али Соу безспорно e най-актуалният централен нападател в първенството. Гамбиецът на няколко пъти извървя пътя от „Осанна“ до „Разпни го“, но това не му попречи да влезе в историята на червените като чужденеца с най-много отбелязани голове (45) и със сигурност присъствието му е от фундаментално значение за тима.

Соу е със статут на звезда по родните стандарти и относно представянето му са направени не един и два анализа и в двата полюса, като постоянно се коментират завършващият му удар, хъсът, непримиримостта му, колебанията при изпълнението на дузпи, пропуските и това дали има нужда от партньор, или може и сам да води атаката на червените.

До момента някак си встрани от вниманието остава един факт, който е показателен и обяснява защо таранът е толкова значим за армейците.

Али Соу пристигна в Борисовата градина в първите дни на септември 2018-а. В началото се наложи да гледа отстрани шоуто с марка „Мауридес“, тъй като бразилецът бе дошъл малко по-рано и стартира ударно с червената фланелка. Гамбиецът изчака своя час и само няколко месеца по-късно поведе армейската атака. И така е до ден днешен. Във всеки мач. Без смяна. От първата до последната минута.

Това постоянство му позволи да запише 100 мача с екипа на ЦСКА за кратък период и го превърна в един от най-ценните състезатели в настоящия отбор. Няма как иначе да е, при положение че той притежава тялото, физиката и структурата, които му позволяват да е постоянно на разположение и изпълнен с енергия. Соу в ролята на централен нападател се подвизава на една от най-застрашените от контузии позиции, но той има уникалното умение да се предпазва от такива, а това определено качва цената.

Историята познава редица талантливи футболисти, които не са постигнали почти нищо, защото са били преследвани от травми, и вместо в звезди на терена са се превръщали в порцеланови слончета на трибуните. Типичният пример в Борисовата градина е бразилецът Енрике Рафаел, чиито стаж на Армията е с повече от година по-голям от този на Соу, но той има в актива си 20 мача по-малко и така и не спечели доверието на феновете.

Гамбиецът показа, че на него наистина може да се разчита във всеки момент.

Той не се интересува от цикъла на мачовете. Готов е да играе 2-3 пъти седмично. Никога не се контузи и не се оплака от умора, а поведението му показва, че явно се чувства добре в ЦСКА, тъй като се превърна в най-дълго задържалия се чуждестранен централен нападател в Борисовата градина. Именно поради тази причина продажбата му в следващите седмици не е наложителна.

Али попадна на „своето“ място, вписа се в обстановката, щастлив е и извън терена, така че евентуалното му задържане в тима за още няколко месеца няма да доведе до драми, дори напротив. Той не е ударил по масата с искане за трансфер, а ясно показа, че е готов да остане и да се бори за титлата.

В днешно време подобни играчи са рядкост и ще е грешка, ако на Армията не го оценят и опитат да продадат нападателя „на всяка цена“. След няколко месеца почти сигурно ще струва повече.