Славният Ковънтри тръгна нагоре (видео)

Начало » Славният Ковънтри тръгна нагоре (видео)


Бившият отбор на Владимир Гаджев Ковънтри Сити е последният отбор от четвъртото ниво на английския футбол, който спечели промоция за Лига 1. „Небесносините“ надвиха Екзитър във финалния мач на „Уембли“ с 3:1, като през цялата среща доминацията на отбора бе феноменална.

Героите за наставника Марк Робинс бяха Джордан Уилис (49), Джордан Шипли (54) и Джак Гилмър в 68-ата минута. Кайл Едуърдс пък върна все пак почетен гол за Екзитър в 89-ата минута.

Великият Ковънтри за втора поредна година беше като у дома си на „Уембли“, където излезе пред около 40 000 небесносини фена, които не спряха да пеят безсмъртния си хит Let′s All Sing Together. Отборът от Мидландс стартира както му приляга – по-агресивно и наложи натиск още от самото начало. МакНълти нанесе първия опасен изстрел в срещата още в петата минута, но ударът му прелетя над напречната греда. Спарки беше и най-голямата опасност за Кристи Пим преди почивката.

Ковънтри нанесе удара си малко след подновяването на играта, когато единият от капитаните Джордън Уилис забрави, че е централен защитник и с ювелирно изпълнение отбеляза в горния ляв ъгъл на Екзитър за 1:0.

Пет минути по-късно стана ясно, че Ковънтри поема нагоре във футболната йерархия, като дублира аванса си. В герой за „небесносините“ се превърна Джордан Шипли, който с левия крак прониза Пим. Десният бек на Екзитър Питър Суини се хвърли на шпагат, но след него топката придоби параболична траектория и влезе за втори път във вратата на Екзитър – 2:0.

Великолепните изпълнения не спряха дотук и в 68-ата минута беше ред на десния бек Джак Гримър да покаже техника като отбеляза прекрасно по диагонал, забивайки кълбото неспасяемо в горния ъгъл.

Екзитър все пак стигна до едно попадение срещу Ковънтри, като в самия край на редовното време на срещата Майкъл Едуърдс отбеляза за 3:1.

Ковънтри за първи път играят финал на плейоф след като досега винаги са се класирали с директна промоция. Участието им е четвърто на „Уембли“ от 31 години насам и в тези мачове Ковънтри три пъти се триумфирали с трофей – Купа на Англия, Чектрейд Трофи и днешния плейоф. Единствената загуба е Суперкупата през 1987 г.