Слух за (не)очакван проблем със стадиона на ЦСКА

Начало » Слух за (не)очакван проблем със стадиона на ЦСКА

ЦСКАПредстои раздяла между ЦСКА и германската фирма „Спортфайв“, четем в сайта на всекидневника „Тема Спорт“, който цитира информация на Блиц. Според предварителната договореност, компанията, която менажира доста големи стадиони по света, трябваше да бъде оператор на новия дом на „армейците“. До дни се очаква рекордьорът по шампионски титли на България да обяви новината, а скоро след това същото трябва да направи и германската фирма.

Това, което разделя двете страни, е различният тип проектиране и строеж, който се предлага. Той се отличава значително от предварителни планове, което не отговаря на амбициите и репутацията и на двете страни.

Преминава се на по-опростен модел на конструкция и проект, което вече се различава от предварително представения пред обществеността план. Новият вариант значително отдалечава „армейците“ от европейския тип стадион, който феновете очакваха и мечтаеха.

На 21 юни 2022 г. двете страни дадоха съвместна пресконференция на „Българска армия“, на която бяха представени плановете за новото съоръжение. Тогава бяха посочени няколко ключови дати. Според едната от тях, сътрудничеството ЦСКА със „Спортфайв“ трябваше да започне на 1 юли 2022 г. Самият строеж на новия стадион да стартира от 1 април 2023 г.

Предварителните разчети сочеха, че изграждането на новото съоръжение в „Борисовата градина“ ще струва между 80 и 90 милиона лева. Беше предвидено, че сумата може да набъбне заради инфлационните процеси в световен план.

Интересното е, че предни няколко дни един от тарторите на червените фенове публикува пост в социална мрежа, от който се загатваше за проблем със стадиона.