"Сомалийска приказка" и за Академик

2010-12-14 11:13:00

"Студентите" тренират където намерят, ходят на мач с лични коли

 

Един аванс за пет месеца – това са взели футболистите и треньорите на играещия в А група Академик Сф. Парите са за юли. Чакат заплати за август, септември, октомври и ноември, информира "7 дни спорт".

Четири месеца играчите карат само на премии. За точка се връзвали по 250 лв. на калпак, твърдят от клуба. Средно на титуляр се падат по около 3000 лв. Получили са си всички премии, без тази за равенството с ЦСКА.

"Положението е трагично, играчите тънат в борчове. Цяло чудо е, че не са го ударили да продават мачове", каза пред изданието източник от клуба.

Ако не си вземат парите тази седмица, доста играчи смятат да се махат. Други ще останат, защото няма кой да ги вземе. Тимът, който е над чертата за изпадане с актив от 12 точки, разполага с играчи, които могат да си намерят други отбори. Това са белгиeцът Пиер Мбемба, Мартин Сечков, Петър Кюмюрджиев, Юли Петков и още двама-трима. Стойко Сакалиев пък казал, че няма да се маха, оставал си в София. Ще рита за здраве, пък когато платят – тогава.

В Академик вече стягат варианта "Лудата банда" за пролетния сезон. Под това в клуба разбират отбор от ентусиасти, който играе за чест и слава в А група. Неколцина мераклии вифаджийчета вече изявили желание пред треньора Самир Селимински да подсилят студентския тим. Разчитали на по една скара-бира след мач, премии – когато има, екипировка и възстановяване. Това обаче си е аматьорска работа.

Във футболните среди малцина знаят по какъв начин се издържа Академик. Това е клуб, който нито прави трансфери, нито печели от билети. Дори и голмайсторът Николай Божов отиде в Славия през лятото като свободен агент. Истината е, че финансирането става чрез Ертан Кара – съветник на президента Георги Първанов. Кара намира по някой лев, но той не стига за нищо. Бедни и гладни, студентите не знаят ще ги има ли напролет, няма ли да ги има.

"Моите момчета са истински герои", натърти след мачовете с Левски и ЦСКА треньорът Селимински. И има защо. На гладен стомах студентите не се дадоха без бой на Левски (0:1), след това пък излъгаха ЦСКА (1:1).

Отборът тренира, където свари в НСА. Ако времето е хубаво, ги пускат на най-добрия терен. Ако не е добро, тренировките се провеждат на "Рило-родопския масив", както е известно съседното игрище от по-лошо качество. Ако и "Рило-родопският масив" е застрашен от бутоните на играчите в дъждовно време, идва ред на терена за ръгби. Там столичани се готвиха няколко дни преди мача с Левски. За ЦСКА имаха повече късмет, тренираха на най-хубавото игрище.

Ако и теренът за ръгби не става, студентите имат един последен вариант. Отцепва им се едно парче от ливадата за голф и вътре разцъкват в квадрати. Ако не – крос в парка.

В началото на сезона отборът дори имаше автобус. Ама почна да се задъхва и преди един мач играчите трябваше да го бутат, докато запали. След това обаче издъхна окончателно. За мача с Локомотив в Пловдив студентите се натовариха на 5-6 коли и отпрашиха за Лаута.

Вашият коментар