Спортните залози „избухнаха“ заради пандемията, а растежът не спира

Начало » Спортните залози „избухнаха“ заради пандемията, а растежът не спира
Том Брейди
Gulliver photos/Getty images

Милиони хора по света опитват късмета си със залози на спортни събития, а затварянето заради пандемията допълнително увеличи техния брой. Финалния мач от НФЛ лигата – „Супер Боул“ и колежанския баскетболен турнир „Мартенска Лудост“ достигнаха рекордни нива залози от мобилен телефон и по всичко изгледа, че това няма да бъде еднократно „избухване“.

Битката между Махоумс и Брейди във финалите на първенството по Американски футбол привлече 4.3 милиарда долара залози, което е абсолютен рекорд за в историята на Американските компании за спортни залози. Все повече клиентска база набират и интерактивни платформи като FanDuel и DraftKings. Те дават възможност на играчите да си изберат фентъзи отбор, както при популярната Fantasy Premier League, но в съревноваването срещу други играчи се залагат и истински пари. Двете платформи се използват от 7.6 милиона потребители, което е увеличение с 63% на годишна база.

В същото време, повече от 47 милиона американски граждани са поставили залог за някои от мачовете на турнира „Мартенска лудост“, казва асоциацията. Това число е тройно по-голямо, спрямо 2019-та, когато колежанското първенство по баскетбол бе проведено за последно (пандемията отмени миналогодишното издание).

Два тренда движат развитието на хазарта в САЩ, казват експертите. Първо, във все повече щати се легализира залагането в интернет. И второ, букмейкърите увеличиха популярността си по време на локдауна, когато хората трябваше да намерят нов начин да се забавляват.

„Глобалната пандемия изигра сериозна роля в това, Американците да се откажат от физическите букмейкъри“ – казва Кейси Кларк, оперативен вице президент на хазартната асоциация. – „Не може да посещаваш спортни събития. Не може да отидеш в локалното казино или пункт за приемане на залози. Не ти остават много варианти.“

Риск от пристрастяване

Колкото повече щати легализират спортните залози, толкова по-лесно ще бъде на хората да се пристрастят към хазарта и не бива да „замитаме под килима“ този проблем. – казва Кларк.

Трябва да отбележим, че повечето бетинг компании вече работят по този болезнен въпрос. Европейските представите са длъжни да отделят част от оборота си, с който да финансират неправителствени организации. Целта им е да помогнат на хората, страдащи от хазартна зависимост.

На помощ идват и новите технологии. Някои букмейкъри вече разработват автоматични инструменти, които ще блокират комарджиите, прекарващи по-голяма част от времето си в залози. Самите потребители пък могат да се регистрират в специална платформа, която блокира достъпа им до хазартно съдържание от няколко устройства едновременно.

Опасността от пристрастяване не тревожи гражданинът на американския щат Индиана Исак Пъф, който започнал да залага в DraftKings малко преди започването на пандемията. 36-годишния Пъф казва, че „има изграден бюджет за хазарт от 200 долара на месец и спира да залага, когато го изхарчи. Ако спечели, забавлението продължава, ако загуби обаче, той може да контролира страстта си.

Пъф е доста доволен от новото си хоби. На Супер боул, той заложил 2 000 долара на аутсайдера Тампа Бей Буканиърс. Уникалното представяне на Том Брейди и Роб Гронковски носи на нашия герой печалба от 10 000 щатски долара. Пъф твърди, че стартирал с хазарта просто за да провери дали може да спечели нещо и е повече от приятно изненадат от крайния резултат.

„През миналата година съм заложил около 2 000 долара, а печалбата ми е над 20 000“ – споделят Исак.

Той разкрива и тайната за своите успехи: „Отделям огромно време в проучвания и не винаги залагам на привидно логичния завършек. Предпочитам да намеря по-високи коефициенти„.

„Имам тенденция да залагам на аутсайдера, ако смятам, че имат шанс.“ – казва Пъф – „За мен, залагането е въпрос на статистика. Всичко, което се изисква от теб, е да анализиращ числата и да уловиш тренда.“