Стоичков лобира националният стадион да е в Пловдив

2010-12-24 09:57:00

Започна битка срещу София за новото съоръжение, градоначалници вече писаха до Бойко и Боби, че им трябват само 20 млн лева

 

Пловдив влиза в битка със София, като настоява националният стадион да е в града на тепетата. "Ще излезе 7 пъти по-евтино, отколкото да се строи нов за 120-150 млн. лева в столицата", заяви вчера зам.-кметът по спорта Георги Титюков.

 

Той съобщи, че е пратил такова предложение до премиера Бойко Борисов и спортния министър Свилен Нейков и шефа на БФС Борислав Михайлов. За каузата бил ангажиран и Христо Стоичков, който обещал да лобира най-големият стадион у нас да бъде в родния му град.

 

“Нашият е почти готов и разполага с 53 000 места, трябват само 20 милиона, за да бъде завършен напълно”, изтъква заместникът на Славчо Атанасов. Според проектанта на съоръжението арх. Валентин Маринов сумата, необходима за окончателното доизграждане, е дори 12 млн. лева.

 

"В Пловдив климатът е по-добър и е футболен град. Има прекрасни условия за паркиране, тренировъчни игрища, дублиращ стадион, тенис кортове и Гребна база", изброи предимствата Титюков.

 

Стадион "Пловдив" имал поне 10 плюса и само един минус – че не е в столицата. Но по магистрала "Тракия" за един час щели да пристигат софийските запалянковци, а любителите на футбола от Южна България щели да се придвижват по-лесно до града на тепетата.

 

Спортното съоръжение се нуждае от доизграждане на трибуните и монтиране на козирки, както и да се довършат залите. Опитите да бъде отдаден стадионът на концесия удариха на камък заради голямата инвестиция. Така две десетилетия не се ползва ефективно. Строителството е спряно през 1989 г.

 

"А иначе има капацитет, достатъчен за домакинство на финал от Шампионската лига или на Лига Европа например", изтъкна зам.-кметът.

 

По концепция новият национален стадион с 80 процента козирка над трибуните трябва да се изгради върху 120 декара площ в столичния квартал Враждебна, като се удължи метрото, за да могат феновете по-лесно да стигат дотам.

Вашият коментар