Стоичков: 3 години без публика и ще спрат да се бият!

2011-03-01 23:40:00

Не мога да се срамувам навсякъде от държавата и футбола ни

 

– Г-н Стоичков, как ще коментирате последното вечно дерби, в което ЦСКА се наложи над „Левски" на "Герена" с 3:1?

– Мисля, че ЦСКА беше по-добре подготвен физически, психически и тактически. Показа повече характер на стадиона и мисля, че заслужено победи. В историята много пъти сме побеждавали на този стадион. Това, което постигна Радуканов, да направи тази голяма мотивация на момчетата, да им покаже някои от старите наши кадри във времето – може би това е било една екстра. Ръководителите, футболистите и треньорът постъпиха правилно да не отговорят на нападките от другия лагер.

 

– Има ли шанс ЦСКА за шампионската титла тази година?

– Мисля, че не. „Литекс" е много здрав отбор, с голяма традиция. Точките, с които е напред, е много трудно да се стопят за българските стандарти. Както е и в Испания – „Реал" (Мадрид) много трудно може да постигне победа срещу „Барселона". Все пак, седем точки не е малка разлика. ЦСКА, може би, ако продължава да играе така до края на първенството, ще завърши на второ място.

 

– Какво мислите за сблъсъците по време на мача?

– Неприятни и недостойни сцени. Когато обаче едните нападат, другите трябва да се отбраняват. Мисля, че тези мачове трябва да се играят на обяд. И в Англия, и в Италия, и в Испания играят от един и два часа на обяд.

 

– Правилно ли беше да се изведе цялата агитка на ЦСКА?

– Както и да го коментирам, не знам как ще го възприемат хората. Все пак те са отишли да гледат спектакъл. После четох, че „те ни изгониха, за да не можем да гледаме резила на „Левски". Смятам, че хората, които са предприели тази стъпка са мислили най-доброто – да няма сблъсъци, ексцесии, жертви. Надявам се за последен път да стават такива сцени по българските стадиони, защото бие много по нашия авторитет. Защо го няма в Испания, Англия, Италия? Много бързо можем да го решим това – в следващите три години да няма публика на стадионите и ще се оправи работата.

 

– Е, как ще стане това?

– Ами ей така, как. Ще им забранят да ходят и приключва въпросът. В Англия как го направиха? В Англия отборите играеха ли пет години в евротурнирите? Не. Що да не можем да го направим и ние? „Милан" изкараха ли ги от „А" група в Италия за уредени мачове? „Ювентус" отиде ли в „Б" група? Да, нали?

 

– Т.е. сте за по-крути мерки…

– Крайно време е футболният съюз и лигата да ги вземат. И по отношение на тези, за които има съмнения, че уреждат мачове – също. Аз не мога да се срамувам навсякъде – „виж какво става с твоята държава"… Писна ми от тези работи. Аз не съм част от българския футбол. Аз съм минало, но името ми се спряга навсякъде. Футболният съюз трябва да пипа по-здраво. Само така можем да се оправим. Защото сме такава нация.

Вашият коментар