Стойчо: У нас леко развитие има само в базите

Начало » Стойчо: У нас леко развитие има само в базите

Стойчо МладеновБившият треньор на ЦСКА Стойчо Младенов даде обширно интервю пред „Дарик“, в което сподели, че не вижда коренна промяна във футбола у нас от последния път, в който той работи в България.

„Не виждам кой знае каква промяна в българския футбол. Единственото, което виждам, е, че в някои клубове има подобрения в инфраструктурите. Не мисля, че нивото се е променило от времето, когато аз заминах в чужбина преди 5 години. Конкуренцията продължава да е на това ниво, на което я оставих“, започна Младенов.

„Засега съм на изчакване, ако мога така да се изразя. Аз съм професионалист – защо да чакам ЦСКА или който и да е отбор. След като напуснах Казахстан, имах две предложения, които не ме удовлетворяваха. Обогатих своята визитка в Казахстан, срещнах хора, с които оставаме приятели за цял живот. Както в спорта, така и на по-високо ниво. Нашият губернатор в момента е трети по сила в държавата. Имах възможността да се запозная с велики хора.

В чужбина малко се поуморих. Няма такъв човек, който не желае да работи в страната си, да води български клуб, да е при семейството си. За мен ще бъде най-добре да работя в България. Не само аз, всички треньори се стараят да променят нивото. За съжаление, 90% не зависи от тях. Зависи от ръководните фактори в българския футбол и във всеки клуб. В много малко клубове виждам подобрения като условия за работа. Терени, база и всичко останало, което помага на футбола да се развива. Един Лудогорец, един Берое, които имат уникални бази. Славия и Левски и ЦСКА до някаква степен. Царско село – вече два мача ходя да гледам там, видях, че условията са перфектни. Другите отстъпват във всяко едно отношение“, сподели още Младенов.

„Такива дрязги ги има във всяка страна. Всеки се стреми по някакъв начин психологически да подейства на даден клуб. Това е нещо нормално за футбола“, каза той относно декларациите, които клубовете публикуват в последните дни.

„Всеки един треньор си избира своята стратегия. За мен е много важно с какви футболисти разполагаш и според тях да определяш схемата. За мен 4-3-3 си остава най-удачната и успешна схема, откакто футболът съществува. Тази схема с трима стопери аз лично не я одобрявам. Това е схема за малките клубове, които се опитват да откраднат точка навън или да спечелят мач у дома. Това не са отбори, които се надиграват, а се опитват да излъжат противника. Докато схемата 4-3-3 ти дава възможност. Особено за отборите, които се стремят да бъдат лидери. Трябва да надиграват съперника си, а без крила това е много трудно.

Не съм аз човекът, който трябва да казва кой с каква схема трябва да играе. Много е важно с какви изпълнители разполага. Честно да ви кажа последно време не следя детайлно развитието на националния отбор“, заяви Младенов на въпрос каква схема трябва да използва Ясен Петров в предстоящите мачове на националния отбор.