Събуждането на гиганта ЦСКА

Начало » Събуждането на гиганта ЦСКА

ЦСКАВладимир Иванов/Тема Спорт
Най-титулуваният български клуб ЦСКА завършва един емоционален сезон с трофей. Трофей, чакан пет години и въплътил в себе си толкова много червени надежди, въжделения, търпение, борба и немалко разочарования и болка, натрупали се след последния триумф, дошъл отново за купата през 2016 г.

През тази кампания обаче гигантът ЦСКА напомни за себе си и показа, че наистина се събужда. Месеците на пандемична летаргия и при практическото отсъствие на фенове от стадиона бяха преодолени, а събуждането стана факт на няколко вълни, за да се стигне до кулминацията във финала срещу Арда онзи ден. Започна се с изстрадания успех над БАТЕ на Армията, след който дойде и грандиозната победа насред Базел, донесла влизането в групите на Лига Европа, а участието в тях бе подсладено от авторитетен печеливш двубой с гранда Рома.

Черешката на тортата бе триумфът за Купата на България, който всички привърженици на ЦСКА се надяват да е само прелюдия към големия скок, трамплинът към онзи трофей, убягващ вече 13 сезона и прилягащ най-много на клуба и на историческата му роля в родния футбол. Златните медали в първенството пак се изплъзнаха, но европробивът и купата са онзи импулс, който трябва да бъде използван от ЦСКА. Червените платна отново са опънати.

Другата шампионска инжекция за тима е ясно откъде ще дойде – Любо Пенев и армейската публика. Сектор Г успя да спечели своята победа още преди началото на финалния мач, получавайки благословията на властите за далеч по-голяма бройка публика на Националния стадион.

Червената стена в Северната трибуна и в сектор В даде за пореден път необходимия емоционален допинг на играчите, в чиито действия бе видимо голямото напрежение от важността на двубоя. Привържениците надвишиха позволените 50% от капацитета на определените им места, но пък компенсираха с образцово поведение, като не си позволиха бомбички или други провинения, а заложиха само на традиционните си песни и мощна подкрепа. В 5-ата минута те почетоха паметта на легендарния №5 на ЦСКА и България Георги Димитров-Джеки. А в средата на първото полувреме издигнаха и единственото си послание по глобалната тема с пандемията – транспарант с надпис COVID-1984, препратка към романа на Джордж Оруел и идеята за Големия брат, който следи и контролира всичко, а с три шаржа намекнаха, че Световната здравна организация упражнява „медицинска тирания” над хората.

Филигранното изпълнение на Бисмарк Чарлс дойде точно когато сред феновете се прокрадваха мислите за продължения и дежа вю на финала от 2020-а. Но в тази вечер дори и съдбата намигна на ЦСКА и му върна онова, което му отне срещу Локо Пд. А морето от фенове, заляло пистата пред сектор Г, можеше смело да празнува трофея и да скандира „Любо Пенев“. Ел Голеадор също премина своя Рубикон и завоюва първа купа с родния си клуб, но най-вече даде надеждата, че ще върне събудилия се гигант ЦСКА обратно на върха.