Съдии ментета свирили дузпите в равния с Естония

2011-02-11 07:34:00

Унгарците отсъдили седем наказателни удара в две контроли онази вечер

Съдии ментета са свирили четирите дузпи в мача България – Естония (2:2), който е докладван в УЕФА като подозрителен за черно тото. Това стана ясно от разследване на "7 дни спорт". Унгарският арбитър Колош Ленгел и помощниците му Кристиан Шелмеши и Янош Чак не са международни, както повелява правилникът на ФИФА за мачове между национални отбори. Оказа се, че тройката свири мачове в трета дивизия на Унгария. Никой от унгарския футболен съюз обаче не ги е пращал да свирят в Анталия.

Само за една вечер реферите отсъдили общо седем дузпи в два мача, и седемте вкарани. Първо свирили двубоя Латвия – Боливия (2:1). Там дали три дузпи, и трите станали голове. Едната първо била спасена, но реферът назначил да се бие отново. В нашия мач пък отсъдиха четири дузпи, което накара естонците да се оплачат в УЕФА.

Потърсихме съдействие от колегите от излизащия в Будапеща спортен вестник "Немзетишпорт". Първоначално се смяташе, че главен съдия е бил Шелмеши. След преглед на видеозаписа обаче като арбитър на мача беше разпознат Ленгел. Той е съдия от ниска категория, води мачове в трета дивизия, съобщиха унгарците. Чрез колегите направихме връзка и с Ласло Вагнер, шеф на съдийската комисия на Унгария.

– Нито са ни искали съдии за мача България – Естония, нито ние сме пращали – каза Вагнер, известен рефер от близкото минало. – Нямам представа какво търсят тези в Анталия!

От българска страна също отричат да са поръчвали съдии. Оказа се, че с наемането на унгарските ментета са погазени всички правила на ФИФА и УЕФА. Нашите прехвърлиха топката към организатора. Това била агенцията "Футиспорт" от Тайланд, партнирала с някакъв руснак. Тя организирала всичко по договор, оправдават се от БФС.

Вашият коментар