Така не се прави футбол

Начало » Така не се прави футбол

Борислав МихайловЖаклин Михайлов/Тема Спорт
Живеем в интересни времена, а умните и способните в такива случаи търсят нови възможности. Трудностите винаги са отлично поле за решения, които придвижват човечеството с големи стъпки напред. Трудните времена отварят на много места нови хоризонти пред футбола, но у нас ги затварят.

Малко предистория – от 15 октомври 2019 година върховният орган на българския футбол – БФС, е без законно избрания си президент. При едни доста странни обстоятелства тогава Борислав Михайлов бе принуден да си подаде оставката. До обед на същия ден бившият вратар бе решил да устои с цената на всичко, малко по-късно обаче той вече беше напълно убеден, че трябва да си тръгне. Всеки в България, а и мнозина по света знаят, че 5 минути след мача с Англия съдбата на Боби бе решена от изказването на премиера „С това БФС няма да работим“. Обаче от това БФС си тръгна само Михайлов, а е спорно колко си е тръгнал, след като преди четири дни за треньор на националния отбор бе назначен Ясен Петров. Тънката пловдивска нишка по женска линия е видима и от Космоса.

Но кой е треньор на националния отбор е почти без значение. Там нещата са напълно ясни, чакаме второ пришествие, а през това време могат да се изредят още една дузина на поста. Както се казва – рибата се вмирисва откъм главата. А сега главата на българския футбол е много, ама много вмирисана. Защото Боби си тръгна, а антуражът стои и няма намерение да се оттегли и вече реши да остане до следващата година. Което означава, че още едни квалификации за световно първенство ще отлетят в небитието. И още едно първенство ще започнепрез лятото на 2021 с регламент, подходящ за този, който дърпа конците. А кой е той, го знаят и малките деца. Така дори изборите в БФС през януари 2022 година да ги спечели идеалният президент, той ще бъде поставен в заварено положение в първата половин година от мандата си. Така до лятото на 2022 година има пълна гаранция, че в нашия футбол абсолютно нищо няма да се промени.

Защо обаче нещата замръзнаха по този нелеп начин? Не беше ли по-правилно след предизвиканата оставка на Борислав Михайлов веднага да бъде свикан конгрес на БФС? Защо държавата продължи да работи с тези, с които не искаше повече да работи след расисткия скандал срещу Англия? Три въпроса, на които никой не може да посочи разумен отговор. Няма как Боби да е виновен, а антуражът му, който е бил винаги до него с цялото си раболепие, да е невинен. И на практика да го няма вожда, а политбюрото му да е на власт. Това се е случвало само когато Сталин умира и неговите лични слуги поемат управлението на СССР. Не ми се ще да правя същия паралел, но като изключим идеологията, работата е идентична.

Какво развитие постигнахме в последните 15 месеца. Довърши се миналото първенство, което, както се знае добре, бе прекъснато за около три месеца. След това националният отбор, който е витрината на футбола ни загуби безславно сакралния мач за 10 милиона евро срещу Унгария, а в бързото разиграване на Лигата на нациите завърши на последно място в най-лесната група. Така България се свлече с едно ниво надолу в ранглистата. Имахме два отбора в групите на Лига Европа, като и двата завършиха на последно място в групите си. Естествено имаше огромна разлика в представянето на ЦСКА и Лудогорец в полза на първите.

През лятото взеха решение и новото първенство да се изиграе във военновременния формат на предишното. С други думи – 5 кръга да бъдат съкратени, което се оказа абсолютна глупост. Регламентът е напълно незащитим и отвежда право към съмнение за намеса на задкулисни фактори. По всичката логика на света първенството трябваше да започне в титулярния си формат, който самите хора от БФС три години рекламираха като съвършен за българския футбол. Знае се как един вече бивш изпълнителен директор на Левски внедри идеята на датското първенство в български условия. И колко много бяха доволни от нея.

2020 година наистина беше уникална за футбола в света. През 2021 обаче е напълно ясно, че футболът няма да спира никъде по света. Вече стана видно решението в тази неприятна ситуация с пандемията – няма да има зрители по трибуните. И това положение може да се запази много дълго. Ще се играе футбол на празни трибуни, докато ситуацията не се успокои. Няма какво от БФС да чакат решения на НОЩ, защото вече всичко е ясно. И съкращаването на петте кръга е напълно неоправдано и пропито със съмнения за нагласяване на крайното класиране.

И докато в българския футбол го карат на принципа – снишаване и отминаване на бурята, страни, близки до нас като произход, извършват революционни промени. Правят го защото
техните футболни федерации добре си дават сметка за новите реалности. Докато нашите клубове са оставени 2 месеца да се оправят кой както може, навсякъде около нас футболният живот ври и кипи. И хората реагират на актуалните обстоятелства.

Четири примера на страни от бившия соцлагер, които коренно промениха регламентите в техните първенства. За пръв път в Румъния футболното първенство се провежда с мачове през януари. За разлика от нас те не само не правят съкращение, но и увеличават броя на мачовете. 40 двубоя ще изиграят шестте им най-силни отбора, а 39 тези, които са се класирали в редовния сезон след шесто място. Ако имаме достатъчно прозорливи футболни ръководители, още от лятото нашата Първа лига трябва да стане 16 отбора, защото този формат е оптимален за България. Гаранция обаче, че няма да стане.

Както добре се вижда, по турските курорти няма чехи и унгарци, а поляците си тръгнаха бързо. Причината също е проста. Чехите вече също провеждат мачове за първенство, като въобще не спираха, защото по Коледа и Нова година имаха мачове за някаква купа. Унгарците започват в края на тази седмица, а поляците също възстановяват ритъма си в края на януари. Тенденцията е всеки да скъсява максимално много паузите и това не е случайно. Зимната подготовка отдавна е заклеймена като основна причина за изоставането на отборите от Източна Европа. Както и за липсата на трансфери. На никой не са му нужни футболисти, които празнуват по един месец Коледа и Нова година и след това започват да изгарят натрупаните калории. По света ще паднат от смях, ако научат, че всичките ни отбори минават функционални прегледи около 10 януари. Навсякъде това се прави през лятото, а след това футболистът е длъжен да бъде в ритъм и на никого не минава през ума да го проверява с велоергометър.

При наличието на съвсем малко сиво вещество всеки бъдещ ръководител на БФС ще премахне зимната пауза. Ще има едно коледно-новогодишно прекъсване от максимум три седмици и това е. И на 10 януари трябва да има официален мач. Приказките за неподходящите условия са инерционен процес. Както в Румъния се играе, така може да се прави и в България. Нищо няма да им стане на футболистите, само могат да станат като тези от големите първенства поне като мачове.

Посочих само един пример какво е да нямаш можещо управление на футбола. И няма как да е различно, защото целта им е една – да пазят статуквото с цената на всичко. На тях така им е много добре, на футбола у нас обаче му е крайно неудобно и зле.