Тиери Анри повече няма да играе за Франция

2010-07-15 22:31:56

Доскорошният капитан на френския национален отбор Тиери Анри повече няма да носи екипа на "петлите". Той обяви, че мачът с Южна Африка на световните финали е бил последният му с националния екип и няма намерение да променя решението си.

"Това беше краят за мен с фланелката на Франция. По ирония на съдбата, първият ми мач срещу Южна Африка ще остане и последен. Реших това още преди световното, но не го обявих досега, за да не развалям обстановката в отбора", заяви Анри пред АП.

Нападателят, който вчера подписа договор с американския "Ню Йорк ред булс", е най-добрият реализатор в историята на френския национален отбор. Той има 51 гола в 123 мача, като е печелил световната и европейската титли с "петлите".

Тиери Анри е играл на четири световни първенства, но едва ли ще помни с добро последното си участие. Той влезе в игра само два пъти в Южна Африка, като и двата пъти беше резерва. Франция пък спечели само една точка и отпадна безславно в групите със само един отбелязан гол.

Най-големият скандал около участието му в националния отбор се заформи около баража за класиране на световното с Ирландия през ноември. Тогава той игра с ръка при асистенцията си към Уилиям Галас за гола, който класира Франция напред.

Тази ситуация породи много коментари и призиви за наказание на Анри, но в крайна сметка той беше на разположение на селекционера Раймон Доменек.

Наскоро оттеглянето си от националния отбор на Франция обяви и друг ветеран – Патрик Виейра. Той изигра 107 мача за "петлите".

Вашият коментар