Ти си футболист в Първа лига – Първа част

Начало » Ти си футболист в Първа лига – Първа част

Футболен мачКартинката е една и съща някъде от времето, в което Сашо Диков за първи път каза „Асене, върни“. Когато камерите започнаха все по-често да се завират в лицата на играчи, треньори и президенти след края на мачовете.

От ден първи до края на света те ще ни преследват. Безкраен низ от клишета, които сякаш някой те кара да научиш преди да започнеш да се подвизаваш по терените на родния елит. А и не само по тререните. Край него също е страшно. Независимо дали си треньор, президент или медия.

Има ги и в долните групи. Там дори копират „майсторите“. Само че тях никой не ги снима.

Поредицата на BGfootball.com ще започне с най-често използваните „лафове“ от футболистите. Ти играеш в Първа лига ако:

Правиш добра подготовка
И срещаш силни съперници, резултатите от които разбира се не са важни. Ще изригнеш заедно с останалите още в първия мач. Обикновено не става, но защо да не помечтаеш?

Играеш мач за мач
Това е клише и на треньора, но го чуваме често от футболистите. Никой не им го е казал разбира се. И те са го чули отнякъде и им е харесало. Това, че е пълна тъпотия е трудно да бъде разбрано.

Подиграват се с труда ти
Скъсваш се от бач от 17:00 до 19:00 часа всеки божи ден, поне пет пъти си тренирал онова заучено положение, а в края на уморителния работен ден се подлагаш на ужаса да ти правят масаж. Ако някой си мисли, че е лесно на кибичиш на голлинията по време на мачлето и да вкарваш от метър или пък да юркаш юношките, ми да дойде той да поеме тази отговорност. И след целия този ад да вземат да не оценят това театрално падане за дузпа, което досега винаги минаваше.

Плачеш в съблекалнята
Не от радост, а след като съдията е извършил поредната поръчка срещу теб и отбора ти. Е как защо? Най-добрите никой никога, не ги обича. Поплачи си, не е срамно.

Гледаш напред
Най-якото оправдание за „професионализма“ според твоите разбирания. Днес падна, но това няма значение, защото има следващ мач, към който гледаш уверено.

Не изпълняваш тактическите указания
Те категорично не бяха да изпадащ в глуха защита след като отбеляза гол. Хем знаеш, че не трябваше, хем се случи. След подобни ситуации винаги гледаш напред (виж по-горе)

Едно сте говорили в съблекалнята, друго стана на терена
Подготвили сте се за барселонски футбол, който ще накара феновете да спрат да люпят семки или поне да се задавят докато ви гледат. За вас няма тайни в играта, но… идва събота и нещата на терена изглеждат като при онзи флашмоб „Кольо Терориста“. Организацията на игра снощи с дискотеката беше на далеч по-добро ниво.

Няма значение дали вкарваш ти или друг- важното е отборът да побеждава
Ти си отборен играч. Какво тук значи някаква статистика, или че си вкарал. Днес си ти, утре е някой друг. Важното е отборът да върви. Обикновено се казва, докато ти връчват бутилка пенливо вино, което и те и ти си мислите, че е „шампанско“. Не си ли го казал, значи не си играл футбол.

Следва…

Вашият коментар