Томов: Любо вдигна ЦСКА

Начало » Томов: Любо вдигна ЦСКА

Александър ТомовБившият президент на ЦСКА (2006-2009 и 2013-2015) Александър Томов даде обширно интервю за „Тема Спорт“, в което говори за червения клуб, за ситуацията в първенството, но и в българския футбол като цяло. 65-годишният ексвицепремиер не пропусна да засегне и политическите процеси у нас.

– Г-н Томов, как ви се стори сезонът на ЦСКА?
– 10 сезона шампион е един отбор, който е с особени привилегии у нас и като присъствие и контрол върху БФС, и като политическа подкрепа на доскорошното правителство. За ЦСКА никога няма да е удовлетворително, ако не е шампион. Прекрасно е, че се взе купата, чудесно бе и влизането в Лига Европа. Последното винаги трябва да е приоритет за тима. Но резултатите могат да се приемат като удовлетворителни на фона на всички други неща, случващи се в българския футбол. Но третото място не е позицията на ЦСКА – клубът винаги трябва да е шампион или по изключение втори. Купата е морална компенсация, но тя не пасва на историческите амбиции на ЦСКА. Но корупцията във футбола разби играта у нас и най-ясно това личи в националния отбор.

– Кои бяха най-запомнящите се моменти за вас от сезона на ЦСКА?
– Върхът може би беше полуфиналът за купата с Лудогорец. Това беше силно позитивен миг. Лошото беше, че имаше парадоксални загуби. Другото е, че отлични футболисти като Антов и Соу бяха продадени в момент, когато отборът все още се бореше за шампионската титла. Аз като президент имах един принцип – когато се бориш за първото място, не продаваш. Стискаш зъби, договаряш, отлагаш, но в историята остава титлата.

– Колко близо бе ЦСКА до златните медали всъщност?
– Ако Соу и Антов не бяха продадени в толкова важен момент, шансовете бяха доста големи. За Лудогорец не искам да коментирам – там е привилегия до привилегия. Ако имаше конкуренция между 5-6 класни клуба, то и националният тим щеше да просперира. Другото, което ми е неприятно, е, че в мача Лудогорец – ЦСКА имаше само един българин, после станаха двама, но това е печално. При мен отделяхме доста за ДЮШ, във втория ми мандат правихме уикенд на детския футбол – един от най-щастливите ми мигове с 300 деца в червени фланелки, от 5-годишни до най-големите.

– А как приемате анонсираното през пролетта оттегляне на Ганчев и Инджов от клуба?
– Явно е ставало дума за нещо не съвсем уточнено, някакво настроение или емоция. Едва ли е сериозно. Аз и тогава го казах, че каквото и да се случи, ЦСКА пак ще оцелее заради феновете си. Мнозина се опитаха да затрият клуба и да го ударят няколко пъти, служейки си с различни инструменти – финансови, прокуратура и т.н., но ЦСКА пак се възстанови.

– Смятате ли, че Ганчев ще остане начело на клуба?
– Нямам информация, само той може да прецени. Казвал съм, че за ЦСКА винаги ще се намерят инвеститори. Втория път, като дойдох, имаше само трима души на щат, всичко беше разпродадено. Помните, че бях докарал за президент изключителна фигура в английския обществен живот – Лоурънс Дейвис. И когато той дойде, започнаха кампания срещу него – имаше статия в голям ежедневник, бяха го изкарали едва ли не престъпник. И той ми каза „Алекс, виж, исках да помогна, но при това положение не смятам, че мога да заложа авторитета си“. У нас няма защита от престъпници и корумпирани началници – човекът си тръгна и аз трябваше да поема поста, започна атаката срещу мен и така.

– За нов собственик на Левски сега се спряга британски бизнесмен – Джоузеф Диксън. Намирате ли прилики в тази ситуация?
– С Лоурънс Дейвис амбицията тогава беше огромна – минахме даже през УЕФА, защото той има силни позиции там. Пред ЦСКА имаше много светло бъдеще, просто не трябваше да ни закачат. Още повече, че имах и китайския си партньор (б.р. – Стивън Ло), който също беше напъден с корупционни щения. Футболът във Великобритания има блестяща финансова организация. Когато тръгнахме да направим ЦСКА голямо АД през борсата и да дадем акции на феновете, използвахме модела на Арсенал, пак по идея на Лоурънс Дейвис, който познаваше собствениците им. Но той реши да се оттегли, защото малтретираха секретарката му с въпроси от типа „Вярно ли е, че внасяте нелегално пури и други“. Защото друг освен Борислав Михайлов не можел да ходи в УЕФА без негово съгласие, което също е комично. Футболът се самозатвори в една група лица, които вече 15 години не могат да вдигнат нивото му. Трябват големи реформи, започвайки от главата. Опитът ни беше първо да спасим ЦСКА през 2013-а и второ да вкараме високо ниво инвеститори. Не мога да кажа това момче, което го познаваме добре, кое е, дали е действителният собственик, дали може да извади пари. Но ако стадионът е във владение на Левски, може да се направи крупна инвестиция и тя да е печеливша.

– Може ли да вирее британски бизнесмен у нас, в случая в Левски?
– При предишното правителство не можеше, сега да – има много по-големи шансове. Наско Сираков не случайно каза „Предупреждавам политиците, че ако се намесят сега, ще срещнат силен отпор”. Надявам се след 11 юли да дойде една нормална власт. Но всяка инвестиция в нашия футбол е добре дошла.

– А поддържате ли контакт с Лоурънс Дейвис все още?
– Да, поддържам връзка и с него, и с още един мой приятел, който щеше да помага – казва се Дейвид Фактър, също крупен инвеститор. Както и с няколко колеги от Арсенал. Чуваме се, но в друг контекст, а не за футбол.

– Скоро се появиха информации, че ЦСКА може да има нов съсобственик…
– Трябва да питате семейство Ганчеви, това са много лични неща, от кухнята на клуба. И аз в ЦСКА бях замислил да имаме задължително един сериозен външен инвеститор, защото и настоящите зависят от българските икономически реалности. Не смятам, че на Инджов мястото му е там. Гриша Ганчев е футболен човек, но те знаят какво да направят.

– Как приехте завръщането на Любо Пенев като треньор на отбора?
– Подсещате ме, че в Русе се засякох с тима преди мача в Разград. Случайно срещнах Акрапович и момчетата пред хотела – разпознаха ме, разбира се, но си говорихме основно с Пифа (б.р. – треньорът на вратарите Ивайло Петров, който пази на ЦСКА при първия период на Томов като президент на клуба). Резултатът при Пенев е положителен като цяло – взе отбора в леко разколебан период, но го вдигна. Можеше да не се стига до третото място или загубата в предпоследния кръг, но тенденцията е към по-добро. Той е треньор с характер и му пожелавам успех.

– Оптимист ли сте, че ЦСКА може да спре хегемонията на Лудогорец за титлата?
– Ако има промяна в БФС и се въведат нови железни правила, ако има здравословна конкуренция. Ако съюзът има нов президент най-вече и нов състав, то шансове има. Иска ми се да влязат повече български момчета в състава, защото чрез тях се получава сплав и единството „фен – футболист“ става, когато ядрото е от българи. Но всеки президент си преценява. Но в европейския футбол настъпи нова малка революция – приходите се качиха, но и разходите също, второ – за да успееш, трябва да пробиеш поне на средно европейско ниво, защото ти трябва инвестиция, доверие. И сега знам 5-6 души, които биха инвестирали в ЦСКА, но биха се съгласили само ако имат свободата да търсят това ниво, което връща инвестицията. Ако част от президентите на клубове са в Изпълкома, пък други не са, те си правят каквото си поискат.

– И за финал – мнението ви за кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС?
– Всичко би било по-добро от Борислав Михайлов, при всички случаи. Бербатов има плюс – не е замесен в тези корупционни какафонии със скандали и безобразия от последните години.