Тони Велков: И с по-малко пари може да атакуваме Европа

2010-12-25 14:19:00

Продължаваме по плана на Балъков, твърди новият наставник на Черноморец

Антон Велков замени Красимир Балъков начело на "Черноморец". Преди това за сигурен нов треньор на "акулите" се смяташе Петър Хубчев, но в последния момент шефовете избраха Велков. Сред обсъжданите кандидатури е била и тази на бившия национален селекционер Станимир Стоилов.

Велков бе освободен от "Миньор" след слабото начало на есенния полусезон. Миналата година обаче направи фурор начело на клуба от Перник, като върхът беше победата с 3:0 над ЦСКА на "Българска армия".

Велков се е съгласил да работи в "Черноморец" със сериозно ограничен бюджет и без скъпа селекция. Новите играчи ще дойдат от сателита "Черноморец" (Поморие). При малките "акули" играе и синът на Велков – Костадин. Тимът от Поморие ще продължи да се води от Петър Хубчев.

– Г-н Велков, как се стигна до това да поемете Черноморец?
– Миналата седмица бях потърсен за преговори. Разговарях с главния мениджър на клуба г-н Буковац, а по-късно и с президента г-н Митко Събев. Хареса ми изключителното внимание, което проявиха към мен, сигурен съм, че отношението е било такова и към останалите кандидати. Надявам се, че ще оправдая доверието, което ми се гласува.

– Митко Събев вече обяви, че бюджетът на Черноморец ще се свие. Остава ли в такъв случай целта да играете в Лига Европа?
– Остава, разбира се. Вижте, до участие в Лига Европа може да се стигне и с по-малко средства от тези, които са харчени досега. Освен това досега в Черноморец са свършени много неща, поставени са основите, а това винаги изисква повече инвестиции. Ясно е, че занапред клубът ще се оправя с по-нисък бюджет, който обаче ще бъде достатъчен за нормалното функциониране.

– С какъв състав ще се оправяте? Твърди се, че доста футболисти от чужденците ще напуснат.
– Със сигурност мога да ви кажа, че като бройка играчите ще намалеят. Според мен досега щатът е бил по-голям, така че реално няма да липсват играчи. Моето желание е най-силните футболисти да бъдат задържани, без да ги деля на чужденци и българи. Друг е въпросът дали това ще стане. Надявам се, че всички играчи ще оценят каква е ситуацията.

– Как стои въпросът с двамата най-силни играчи на Черноморец – вратаря Борел и Енис Хайри?
– По същия начин като с останалите.

– С Душан Буковац ли ще работите?
– Да, той ръководи пряко клуба, наясно е с всичко около футболистите. Всички сме един екип, в него влизат като мои помощници Трендафил Терзийски и Любомир Шейтанов. Терзийски ми е бил треньор навремето в Локомотив (Сф). Ще има още двама помощници, но имената им ще станат ясни по-късно. Тъй като досега в Черноморец се е работило изключително по план, подготовката е била планирана от Красимир Балъков. Всичко в тази програма ме удовлетворява и ще караме по нея.

– При Балъков Черноморец победи Левски, ЦСКА, Славия и Локо (Сф), направи равен като гост на Литекс. Но пък загуби точки срещу отборите от втората половина на класирането?
– Така е. Върху този проблем очевидно ще трябва да се поработи, вероятно всичко опира до манталитет. Съгласете се, че след като побеждаваш силните, не би трябвало да имаш проблем с отборите от втората половина на "А" група.

– През есента Черноморец завърши с голова разлика 12:7. Това даде повод да критикуват Балъков, че играе прекалено затворено, макар че печелеше точки?
– Вижте, това дали отборът играе затворено, невинаги зависи от треньора. Аз съм го изпитвал същото, когато бях в Миньор. Случвало се е, без да давам указания за затворена игра, футболистите сами да играят по този начин. Въобще не вярвам, че Красимир Балъков им е нареждал да играят така. Разбира се, феновете искат да гледат хубав футбол, но искат отборът да печели и точки. Така че нещата не могат да се гледат еднозначно.

Вашият коментар