Топ 10 на изходящите трансфери от родното футболно първенство

Начало » Топ 10 на изходящите трансфери от родното футболно първенство
Трансферна сделка
снимка: shutterstock.com

Твърде често в средите на българския футбол чуваме, че от този бизнес пари трудно се печелят, като преобладават разходите, съответно загубите. В последните години обаче като че ли имаме лека промяна в мненията по тази тема.

Промяната в тенденциите може би дойде в следствие от добрите изходящи трансфери, които се правят от Лудогорец и ЦСКА, чийто собственици определено показват как може да се продават играчи за добри пари, и то сравнително регулярно.

А ако искаме да се осведомите за евентуалните коефициенти, които букмейкърите предлагат за бъдещи изходящи сделки на български клубове, то може да прочетете ревюто за BET365 на NOSTRABET. В следващите редове обаче ще ви върнем към някои от най-скъпите изходящи трансфери на родните тимове от последните години.

Няма как да не започнем от някои от ударните изходящи сделки на Лудогорец, които са донесли на клуба над 16 милиона евро. На първо място в тази класация е Джонатан Кафу, който дойде за доста пари, но пък оправда реномето си и беше продаден за 7.5 милиона евро на френския Бордо през 2017-та година.

В същия момент беше направен и знаковия трансфер на Хосе Паломино, който отиде за над 4 милиона евро в Аталанта, а до ден днешен той продължава да е част от вече редовния участник в Шампионската лига.

Третото място отново е за „орел“ – Жуниор Кайсара, който през 2015-та премина в германския гранд Шалке за сумата от 4.5 милиона евро – първият знаков трансфер в историята на разградчани.

Втората серия от силни български изходящи трансфери принадлежи изцяло на наши кадри. На четвърто място в списъка намираме първият голям трансфер на Литекс – Радостин Кишишев, който успя да намери мястото си в Чарлтън, във Висшата лига. Цената възлизаше на впечатляващите 4.5 милиона евро. Грандиозна сума за български футболист през 2000-та година.

Веднага след него се нарежда и преминаването на легендата на Левски, Георги Иванов-Гонзо, в редиците на френския Рен за 4.1 милиона евро през лятото на 2002-а. Почетното 6-то място отива при един от многозначителните изходящи трансфери на ЦСКА – Кирил Десподов, който премина за 4 милиона в Каляри, но се провали с гръм и трясък.

Пристъпваме и към финалите представители на топ 10, а на 7-мо място откриваме още един българин. Това е и вторият голям трансфер с марка „Литекс“, който може да открием в списъка и той принадлежи на крилото Георги Миланов, който прекара доста сезони като част от руския гигант ЦСКА Москва, а сумата платена за него не беше никак лоша – 3.6 милиона евро.

„Оранжевите“ от Ловеч обаче могат да се похвалят и с трети страхотен изходящ трансфер в чужбина, отново на български играч. Става въпрос за Станислав Манолев, който акостира в нидерландския гранд ПСВ Айндховен през 2009-та за малко над 3 милиона евро, а в последствие прекара и няколко години на най-високото ниво на футбола.

Списъкът може да завършим с двe от скорошните топ попадения на ЦСКА. И в двата случая става дума за продажбата на чуждестранни голови машини. Фернандо Каранга намери подслон в Китайската футболна лига през 2018-та година, а платената сума за него възлизаше на почти 3 и половина милиона.

Топ 10 запълвам с друг голов звяр на „червените“ – или поне бивш такъв. Али Соу беше успешно трансфериран преди броени седмици в руския Ростов срещу точно 3 милиона евро.

Българските клубове показаха в последното десетилетие, че могат да продават за добри суми,  така че може с интерес да проследим и бъдещето развитие на Efbet лига в идващите години.