Топ 8 на "синята" лудост

2011-01-20 10:15:00

Левски имат в историята си Казанска афера, африканец пред пенсия и… некадърния Джан Карлуш

От началото на века Левски забърка толкова трансферни глупости, колкото е трудно друг да направи за няколко века. "7 дни спорт" предлага своя поглед върху темата, посочвайки топ 8 на най-големите щуротии на Герена.

1. Казанската афера
В навечерието на мача с ЦСКА 4-ма основни футболисти – Зе Соарес, Миланов, Рабех и контузеният Тасевски, отиват да подпишат с участника в Шампионската лига Рубин (Казан). Баждеков е категоричен на излитане: "Всичко на ниво президенти е договорено." Впоследствие става ясно, че някой е изпратил фалшива покана и сините се юрнали за Русия като последните глупаци.

2. Бягството на Пелето
Станислав Ангелов бяга в Енерги (Котбус), след като немците се възползват от освободителната клауза в договора му за определена сума. Батков е категоричен: "Станислав или ще се върне в Левски, или няма да играе футбол, докато е в сила контрактът му с нас." По-късно се разбира, че на Герена въобще не били наясно с въпросната клауза.

3. Дядо Гарба Лавал
Нигерийското величие пристигна на Герена като… 28-годишен след края на световното във Франция. Точно по това време стартира акция в Европа срещу африкански и южноамерикански футболисти с фалшиви паспорти. По тази линия Гарба се укрива в Левски, откъдето след година е натирен заради съмнения, че вече има… внуци.
ук e възможно и ситуацията да не е точно такава, тъй като след като напусна Левски, Лавал игра още в Дания, Португалия, Гърция, Китай и в родината си Нигерия. До 2006 година игра и в националния отбор на "суперорлите" – бел. ред.)

4. Базил де Карвальо
Сагата с изваденото рамо на тарана на Локо (Пд) тепърва ще ни държи в напрежение.

5. Аферата "Джан Карлуш"
Бразилецът е доведен на Герена от Станимир Стоилов и скаута му за Южна Америка Саид Ибраимов срещу 1 000 000 евро. Година по-рано същият играч е предлаган на Литекс за 650 000. След сезон и половина на провали нападателят тихомълком е продаден на Амкар (Перм) за 300 000 евро.
(в момента се говори за интерес на Станимир Стоилов към играча и привличането му в Анортозис Фамагуста – бел. ред.)

6. Скандалът "Саша Симонович"
Миналия шампионат след контузията на Владо Гаджев Георги Иванов привлече на пожар приключилия от една година с професионалния футбол Саша Симонович. "Такъв футболист ни трябва в момента, той е много добър играч", оправда Гонзо трансферния си ход със "стареца". 6 месеца по-късно се отметна: "Махаме Симонович, тук не е приют за душевно болни." Сърбинът пък разкри, че има да взима 6 заплати.

7. Четиримата от запаса
Димитър Телкийски, Христо Йовов, Елин Топузаков и Седрик Бардон бяха продадени на пожар през януари 2008 година, а 12 месеца по-късно Левски си ги върна отново, за да разкара след още година трима от тях.

8. Недоглеждането "Ивелин Попов"
Сините назидателно отказаха да си върнат от Берое Ивелин Попов и младокът отиде в Литекс, където по-късно стана футболист на футболистите и вкара милиони в клубната каса.

 

Вашият коментар