Трансферната зима на един фаворит

2011-01-19 16:56:00

* Материалът е писан преди последвалите събития около Базил де Карвальо

 

Голяма и неособено традиционна активност на трансферния пазар показва в последната година експървeнеца Левски. Дотолкова нетрадиционна, че дори немалко фенове бяха искрено учудени и приятно изненадани от почти всички нови футболисти и през лятото и през още отворения януарски прозорец. Естествено, имаше и провали, но доста от новите се оказаха добри, а някои направо казано отлични попълнения. Може би така ще е и сега, но определено спортно-техническото ръководство е поставено пред сериозен размисъл за стила и системата, която сините ще изповядват занапред. И всичко това до голяма степен зависи от евентуалната продажба или непродажба на култовия Гара Дембеле.

От една страна трансфера на Дембеле може да повлияе негативно на отбора, свикнал тарана да бележи почти във всеки мач и взел здраво страха на всички бранители изправили се срещу него. Именно заради това Левски привлече новата перла Де Карвальо , като сигурен заместник на французина.Това по  никакъв начин не би променило маниера на игра на сините и състава от сега може да се прогнозира с 90 процента точност.  Добре, но какво ще стане ако Гара остане на Герена?  На пръв поглед тандемът на двамата тъмнокожи футболисти изглежда поразяващ и очакванията ще бъдат за минимум три гола на мач. И е много вероятно да стане именно така. Малката подробност, която може да създаде големи трудности обаче е наложителната промяна на схемата, която Левски изповядва вече 7 години. Активния вариант на 4-3-3 с класически плеймейкър и изявен таран така пасна на априори агресивното верую на сините, че е много трудно, почти невъзможно, отборът да се адаптира към промените, които задължително носи играта с двама нападатели. При нея превъзходния подавач Тасевски трябва да действа като вътрешен полузащитник, а горчивият опит още от времето на Станимир Стоилов показа, че Дарко много трудно влиза в тази кожа. А нали и Даниел Димов бе привлечен за да партнира на Гаджев именно в опорния тандем. От друга страна пращането на фланга на плеймейкъра също не е удачно заради задължителната за тази позиция скорост, която македонеца не притежава.

Към игра в ромб, стил Моуриньо, левскарите също трудно ще се адаптират, заради специфичните качества на външните халфове, каквито от наличния потенциал притежава единствено Жоазиньо. Разбира се, има вариант Де Карвальо да бъде използван на един от двата фланга /по-скоро отдясно/, но дали привикналия да играе в центъра на атаката Базил ще се чувства удобно там е загадка. В този ред на мисли излиза,че евентуална продажба на Дембеле може и да не е толкова фатална , както изглежда на пръв поглед. Първо, заради запазването на основната концепция на игра на Левски и второ /никак не маловажно!/ заради сериозните постъпления, от евентуалния му трансфер. Именно свежите пари могат да доведат на Герена и още един външен халф, а и по възможност укрепване на защитата в центъра и на левия фланг, където Веселин Минев все още може да бъде трансфериран. Ясно е едно. В Левски предстоят интересни промени, а доколко те ще бъдат качествени, ще стане ясно съвсем скоро.

Вашият коментар