Трима, нападнали Левски, аут до гроб от мачове

2010-09-07 12:37:00

Полицията в Швеция започна разпознаване на хулиганите от АИК, хвърляли камъни по българите в Стокхолм

 

Осем опасни футболни хулигани, фенове на шведския АИК, бяха арестувани от полицията в скандинавската страна и незабавно осъдени. Трима от ултрасите са разпознати чрез видеозаписи като част от хората, хвърляли павета по автобуса с футболистите на Левски.

 

Инцидентът стана на 19 август след 0:0 в първия плейоф за влизане в групите на Лига Европа между шведския шампион и тима на Ясен Петров. Тогава над 200 бесни запалянковци на АИК нападнаха полицаи, фенове на Левски и самата официална българска делегация. Собственикът на сините Тодор Батков бе уцелен с бутилка с вода в гърба. Голям камък удари в крака един от масажистите на българския клуб. Пресаташето пък пострада леко от строшени стъкла.

 

За участието си в това нападение тримата разпознати ултраси от най-крайната фракция Черната армия са получили забрана да посещават футболни срещи до живот. На останалите петима задържани е наложена същата санкция. Те обаче са правили изстъпления в шампионатната среща с Бромапойкарна и също са били разпознати.

 

Органите на реда в Стокхолм продължават да издирват още от участниците в мелето на 19 август. Разглеждат се видеозаписи от охранителни камери, разположени във всички райони, където е имало размирици след мача АИК – Левски. Очаква се да има още разпознати, задържани и осъдени.

 

В Швеция са регистрирани и много случаи на вече осъдени хулигани, имащи доживотна забрана да не стъпват на мачове, да пробиват за двубои на стадион "Росунда". Те обикновено ходят без отличителни белези, но при възникнали инциденти стават още по-агресивни.

 

На 23 септември пък Дисциплинарната комисия на УЕФА трябва да реши какво наказание да наложи на АИК за допуснатите безредици.

 

Вашият коментар