УЕФА маха едно от малкото умни правила във футбола

Начало » УЕФА маха едно от малкото умни правила във футбола

тоФутболна топкаФинансовият феърплей във футбола може да изчезне съвсем скоро. Според Gazzetta dello Sport, от УЕФА обмислят възможността клубовете да харчат парите, с които разполагат. Идеята е мотивирана от така или иначе икономическите затруднения, произлизащи от пандемията.

На практика от промяната ще спечелят големите клубове, които вече официално ще харчат колкото имат, а няма да правят безброй машинации, за да заобикалят правилата.

Настоящата финансова система за Финансов феърплей е замразена от началото на коронавирусната ситуация по света. За много специалисти в този момент тя няма особен смисъл, тъй като самите клубове губят част от приходите си заради липсата на привърженици, както и от телевизионни права. Загубите направиха невъзможно изчистването на сметките, а дори и за баланса при разходи за трансфери. Освен това загубите на клубовете са около повече от 5 милиарда, твърди шефът на ЕСА Андреа Аниели.

Така УЕФА проучва промяна в регламент, която може да бъде одобрена идния четвъртък от президента Александър Чеферин. Финансовият феъпрлей бе създаден от Мишел Платини и Джани Инфантино през 2010-а година, което значително забави навлизането на различни „проекти“ в спорта на футболния пазар. Богатите клубове пък бяха принудени да правят изключителни разчети на своите разходи.

Всяка промяна от настоящия регламент обаче трябва да бъде направена в съответствие със законите на Европейския съюз и изисква одобрението на Европейския парламент. Фактът, че най-богатите клубове биха могли да харчат повече би дал възможност на останалите отбори да набират приходи. Разбира се, това би отслабило значително съперниците в спортен аспект. Обсъждат се варианти и за варианта за въвеждане на лимити на заплатите, макар Европейският съюз да не ги позволява. При всички положения промени от УЕФА ще има за финансовата система и тя може да се приложи с лекота от 2022-а година.