УЕФА представи новите клубни турнири

Начало » УЕФА представи новите клубни турнири

Шампионска лигаЕвропейската Футболна Централа УЕФА представи новия формат на клубните си турнири от сезон 2024/25 вчера след приемането му от Изпълнителния комитет. Шампионската лига ще бъде трансформирата в турнир за 36 отбора (вместо сегашните 32), които ще играят в обща първа фаза всеки срещу десет съперника (пет домакински мача и пет като гост). Първите осем класирани отиват на осминафинали заедно други, спечелили плейоф от тимовете от 9-то до 24-то място.

Подобен формат ще имат Лига Европа (с осем мача в първия кръг) и новия трети по ранг турнир (за по-бедните евроклубове) Лига на Конференциите (6 мача в началния), които могат също да бъдат увеличени до 36 участника, ако УЕФА реши.

Квалификциите за турнирите пак ще са отворени и ще зависят от постижения и коефициент в националното първенство, мачовете до финала ще се играят в средата на седмицата.

Предстоят дискусии и вземане на решения за формата на финалите, дати и часове на мачове, коефициенти и разпределение на наградния фонд. УЕФА увери, че продължава да търси и дава финансова подкрепа за Европейския футбол, както и солидарност, помощи за клубове, които не участват в континенталните турнири.

Президентът н УЕФА Александър Чеферин изригна срещу 12-те клуба организатори на Суперлигата:

“Идеята за Суперлига е от няколко години, няма общо с ковид. Беше готвена от хора като Флорентино Перес и Аниели, можеха да говорят с нас, получихме интересна оферта, но казаха, че ще се говори тази седмица. Свързано е с алчността на някои. Опознах и лоши и прекрасни хора.

Ед Уудуърд ми каза, че бил “ЗА“ промените. Андреа Аниели най-ме разочарова, толкова пъти излъга … Събота следобед ми каза, че всичко било само слухове, че ще ми звънне след час и си изключи телефона. Алчността е страшна. Знаем се кой кой е. Уудуърд,

Аниели и Педро Лопес бяха в петък в залата, когато се приеха реформите.

Не целия футбол е корумпиран. Вярвам, че клубовете във Франция и Германия ще удържат на съблазанта. Ще разгледаме ситуацията и щом е възможно, трябва да извадим отборите от състезанията. И без тях може да има Шампионска, в Европа има много добри отбори. Подготвихме модерна и атрактивна Шампионска, всеки може да участва и да я спечели.

Футболистите, които участват в Суперлигата, ще бъдат лишени от възможност да играят за националните отбори.

90 % от парите на УЕФА се връщат във футбола и не само в елита, ние развиваме футбола. Суперлигата – не, там е само бизнес.“