Феновете въстанаха!

Начало » Феновете въстанаха!
Опожарен полицейски бус
@Станил Йотов/facebook

Големият протест срещу 18-годишното управление на българския футбол от неадекватното ръководство на БФС в лицето на Борислав Михайлов, Йордан Лечков и цялата клика около тях се състоя в пълна сила и за съжаление бе съпътстван с неприятни и грозни изяви от страна на някои от феновете.

Те започнаха да се събират около Националния стадион „Васил Левски“ далеч преди обявения начален час от 17:00 часа. Голям брой полицаи бяха разположени около съоръжението още от ранния следобед. В около 16:15 часа беше затворен булевард „Евлоги Георгиев“ на Орлов мост в към улица „Гурко“, като се пропускат само автобусите на градския транспорт. Малко по-късно и движението в другата посока от булеварда „Драган Цанков“ беше спряно.

Преди това подобно ограничение беше поставено и пред главния вход на Националния стадион „Васил Левски“ по улица „Гурко“ към сградата на Министерството на младежта и спорта. Униформените оформиха буферна зона до улица „Любен Карвелов“, където феновете имат разрешение да се съберат за протестното си мероприятие. Служителите на реда разполагат и водно оръдие.

Почти чудо срещу Унгария, което не радва

Униформените бяха оформили периметър около Националния стадион от Орлов мост, край паметника на Съветската армия и в Борисовата градина пред стадиона на ЦСКА „Българска армия“ и около спирката на градския транспорт на ъгъла на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги Георгиев“.

Запалянковците, които основно скандираха „Оставка“ и обидни квалификации към Българския футболен съюз и към президента Борислав Михайлов, също така изпяха националния химн и няколко възрожденски песни. Ултрасите използваха и пиротехника и димки. Сред протестиращите бяха бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев. Към множеството на улица „Гурко“ и улица „Любен Каравелов“, където основно са феновете на Левски, се присъединиха и група унгарски ултраси.

Привържениците на ЦСКА, които са най-многобройни и се събраха на Орлов мост, закрепиха транспарант с „Оставка. 18 години стигат“ на един от пилоните, визирайки периода на управление на президента на БФС Михайлов. Третата група запалянковци се събра на кръстовището на булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“ при Софийския университет, което също беше затворено за движение.

В първия час протестът премина в рамките на нормалното и инциденти нямаше, но в последствие след 18:20 часа ултраси, повечето от които с маски на лицата, започнаха да хврълят различни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по полицаите, които бяха разположени пред Националния стадион на улица „Гурко“. От жардармерията на няколко пъти призоваха с мегафон феновете да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водното оръдие, за да прекратят ексцесиите. В помощ на служителите на реда беше докарано и второ водно оръдие, а полицаите разпръснаха множеството. При сблъсъците пострадаха служители на реда и фенове. Имаше и арестувани. Подпален беше автомобил на органите на реда, нанесени бяха щети на паркирани в района коли и на инфраструктурата.

В резултат на агресивните действия в района на Националния стадион са пострадали полицейски служители, съобщиха от МВР. От ведомството информираха, че столичната полиция е предприела организация и мерки за деескалиране на напрежението, възникнало по време на протестните действия. Има и задържани. Призивът към футболните привърженици е да изразяват мирно мнението си, за да се избегне допълнителна ескалация.

Общо 12 души са пострадали при протеста. По първоначална информация двама или трима човека от пострадалите са с по-тежки наранявания.