ФК Левски се пържи на бавен огън

Начало » ФК Левски се пържи на бавен огън

Наско СираковЖаклин Михайлов/Тема Спорт
Турбулентни дни преживява футболен клуб Левски след сакралната дата 13 февруари. Рано сутринта на този ден в медиите се появи вероломна декларация на смятания за сигурен нов собственик на клуба. Преговорите с тъй наречения спасител започнаха още в началото на май, а всичко изглеждаше решено в деня, в който Левски спечели Купата на България срещу ЦСКА.

Последващият период бе приет за нормален срок, в който трябва да бъдат проведени съответните юридически действия, но щастливият край никога не е бил поставян под съмнение. Оказа се обаче, че щастлив край няма да има и илюзиите за златен дъжд се изпариха на споменатия фатален 13 февруари.

ФК Левски е в изключително тежко финансово състояние от есента на 2019 година, когато се случиха грандиозни процеси около Васил Божков. Тези процеси активираха опцията „ще бъда в Левски, докато интересите ни съвпадат“ и се оказа, че данъчните проблеми с националната лотария са в пряка корелация с клуба от „Герена“. Така Левски остана без финансиране, което не е трудно да се досетим, че означаваше и край на живота на клуба. Няколко месеца той бе в безтегловност, но по същото време течеше локдауна заради Ковид.

И от май 2020 г. Наско Сираков стана пазител на 85 процента от акциите. В своя мандат пазителят шест месеца преговаряше с Джо Диксън и осем месеца с Драган Шолак. Междувременно Сираков направи най-силния си ход с привличането на букмейкър за основен спонсор с договор с управление. Трябва да му се отдаде дължимото на Наско, че сътвори иновация, която, както виждаме, сега се ползва и от другия футболен гранд. Всъщност това наглед противоречиво творение със спонсор, който управлява и има пълен контрол върху оперативната дейност, към момента гарантира съществуването на Левски.

Другото направление са волните пожертвования на феновете. Феновете също искат да управляват, но не знаят как да го правят. Учредиха „Левски на левскарите“, но неговата ефективност е повече фасадна, отколкото реална. Мартин Лутър Кинг бе започнал знаменитата си реч с думите „Имам една мечта“ и общо взето с едната мечта ще си останат членовете на „Левски на левскарите“.

Всички в момента разсъждават какво ще стане оттук нататък. Тези, които не обичат Левски, цитират закони, алинеи и точки, за да бъде изпратен вековният клуб в небитието колкото се може по-скоро. Ясно е, че сумата от 11,5 милиона лева, която се дължи на НАП, е стряскаща. Още по-стряскащо е поведението на ФК Левски спрямо дълга.

Сключили са споразумение, което не са изпълнявали. Понякога са плащали текущите си задължения, понякога не. Но заплатите и всички други разходи са били плащани. И сега НАП си влиза в правата. Левски става първият български клуб, чиято сметка е напълно отворена за агенцията по приходите. В рамките на 30 процента от постъпленията, НАП може да прибира всеки лев, без да се интересува от воплите на изпълнителния директор за нуждите на клуба.

Приемам априори, че мечтите на враговете на Левски за несъстоятелност ще останат сладки илюзии. Със сигурност Левски ще продължи да съществува и може да се досетим, че през лятото ще се приеме всяка оферта за футболист. Пропуснатите ползи от трансферите на Кордоба и Краев дават упование, че в касата ще постъпят свежи пари от търговията с играчи. Но лайтмотивът, че Левски гради и надгражда отбор за големи работи, ще бъдат суспендирани точно от Наско Сираков.

И най-вероятно това суспендиране ще означава промяна в спортно-техническото ръководство. Нищо чудно през лятото Левски да бъде поет от различен треньор, като най-шумните варианти са свързани с Велислав Вуцов и Емил Велев. Тези двамата са готови да спасяват Левски дори от най-тежката ситуация.

Близкото бъдеще долу-горе е ясно. Далечната перспектива обаче убягва. Има огромна вероятност след Джо Диксън и Драган Шолак да се появи нова опция. Може и в множествено число. И преговорите да отнемат примерно една година. Естествено отново пазителят на акции ще има цел да изпрати Левски в друго измерение. Няма никакво съмнение, че намеренията на Наско са същите като онези, които водят към ада. И не бива да бъде упрекван, защото в тези 30 месеца той направи всичко по силите си. Но онова, което остана като наследство от есента на 2019 година, е непреодолимо препятствие дори за човек, вкарал 200 гола със синята фланелка.

Обобщавам, че в Левски вече не съществува опция за никакви планове. Фактът, че отборът не печели в десет поредни мача, не е случаен. Той говори, че футболният тим се е надскочил до лятото на миналата година и след това гравитацията го е привлякла обратно. Гравитацията е основен закон, който не може да бъде преодолян и това го е доказал Исак Нютон.

ФК Левски не може да се развива и да върви напред, защото в миналото са направени такива безобразия, които не могат да бъдат игнорирани и компенсирани като щети. Но Левски ще съществува, неговата велика публика ще пълни стадионите и единствено това има значение. И тежкият кръст ще бъде носен с достойнство.