Флорентино Перес: Суперлигата е да спаси футбола!

Начало » Флорентино Перес: Суперлигата е да спаси футбола!
Флорентино Перес РМ президент
Снимка: Даниел Касас/BGfootball.com

Флорентино Перес, президент на Реал Мадрид и вече на новосъздадената Суперлига бе специален гост на директора на тв-шоуто “Чирингито де хугонес“ Жозеп Педерол снощи. Строителният предприемач не е давал интервюта от 8 години, обясни защо 12 гранда създават Суперлигата, но Педерол не го пусна да си тръгне без да говори за Кристиано, Рамос, Мбапе и Винисиус. Ето какво сподели:

“Футболът трябва да еволюира както хората, фирмите, социалните мрежи… От 2000-та година съм в играта… влязах да спася Реал Мадрид, представих 140 млн.евро гаранция, оттам въведохме серия от мерки за управление, върви добре.. Но не е мой клуб, ние искаме той да печели и расте. Виждам, че спада интереса към футбола, 40 % от младите хора нямат такъв заради многото мачове или други свои дейности, нито към Шампионската в сегашния й формат..  Футбола е пред разпадане, не само елитния, а и малките клубове..

Нашият спорт има 4 милиарда фенове по света и хората трябва да се уважават, те искат по-интересен футбол . Реал загуби 300 милиона приходи заради пандемията, намалихме си заплатите, също и моята в строителната ми фирма. Спонсорите ни също претърпяха загуби, трябва да сме солидарни с това.

Други клубове загубиха по 250 милиона евро, 5 милиарда евро се загубиха от тези клубове, трябва да се реорганизираме. Живота се промени. Трябва да направим нещо на световно ниво, да сме атрактивни. Решихме големите отбори да играем помежду си, за да спасим футбола. Ако ние от върха имаме пари ще растем и ще помагаме на други, ще сме солидарни.

Не сме случайни отбори, всички сме доказали класа. В събота подписахме споразумение 12-те, ще продължим да работим и разясняваме, че е за добро. Не сме затворен турнир, ще има 15 “гранда“ и пет отбора ще идват винаги по собствени заслуги. УЕФА дава 120 -130 милиона приход в Шампионската, ние ще дадем повече – 400 млн. Щом имаме парите, ще помагаме и на другите.

Искаме да говорим с ФИФА и УЕФА, да им предложим формат за спасение на футбола, заедно да мислим за турнири и за по-малки клубове, но нека не заплашват и да не обиждат наши колеги, както президента на УЕФА – Аниели, президент на един голям исторически клуб. И да не монополизират играта. Искаме прозрачност на институциите.

Моите уважния, но не разбрах новия формат на УЕФА.

ПСЖ още не сме ги поканили. Байерн защо се отказа? Някой каза, че ще приключим с националните първенства, това е безумие…

Със сигурност Мадрид, Ман Сити и никой, няма да ни изгонят от Шампионската …. невъзможно е, да не влизаме в правни теми. 12-те тима имаме най-добрите футболисти. Да не забравяме, че през 50-те години Реал Мадрид с президента-визионер Сантяго Бернабеу и Френския “Екип“ създаде турнира за купата на Европа и тогава УЕФА също се опъна, а видяхме че бе за добро на футбола.

С приходите от Шампионската, както е сега, умираме всички – малки и големи.

Лапорта го убедихме лесно, разумен човек е, в подобна лоша ситуация на клуба е нормално, но и за останалите клубове. Още утре му отстъпвам президентското място, ако иска, или на Аниели, нямам проблем…

Ако се споразумеем със спонсорите, искаме още август да стартираме, ако не е възможно – догодина. Но нещата са спешни, ковид-кризата ни пришпори. Стартира ли Суперлигата, вземаме по 300 милиона евро веднага, това помага на икономиката ни.

Кой VAR да има в Суперлигата? На Тебас или …(шефа на Испанската лига – б.а.)  Да, ще има и финансов “феър плей“ и стабилност, за да има футбол още 100 години.

Футболистите не се страхуват да участват в Суперлигата. Трябва да се променят доста неща, има много мачове, от някои на националните селекции няма смисъл…  Ако младите казват, че мачовете са дълги, може би трябва да ги намалим…

Трябва да се променим, както вече правят в Белгия, или на Балканите.

Не е възможно в Испанската лига да печелят пари по-скромните клубове и да губи Барселона, с тв-правата, това ще е за кратко време, искаме да печелят всички заедно, за което трябва грандовете да са силни. Говорих със спортния министър, той смята, че трябва да има диалог.

Вървя с маска и мисля, че не ме разпознават, а чувам “Прези, вземи Мбапе“. Отговарям: Спокойно. Голям футболист е. Холанд също. Мадрид също се нуждае от промени. Правя всичко възможно Мадрид да не загуби позицията, която заслужава.

Обичам много Кристиано, даде ни много, но е играч на Юве, няма смисъл да се връща в Мадрид. Обичам много и Серхио Рамос, но клубът е в лоша финансова ситуация, първо гледаме как да затворим сезона – говорим с доста футболисти да си намалят заплатите първи го направиха Йович, Йодегоор, Карбахал. Миналата година Серхио прие 10 % намаление.

Винисиус не се продава. Зидан е най-добрият ни треньор, доволен е, но не казва ще остане ли или не…  като мен е малко – трудно издържа, а някои хора са много досадни…

Моуриньо вече е свободен, в трите си треньорски години ни върна състезателността и за този ген който ни вкара винаги ще съм му признателен!

Не виждам властите да разрешат публика на стадионите през септември, иначе ние сме готови да пуснем на нашия.“