Флорентино Перес: Трябва спешна реформа на футбола!

Начало » Флорентино Перес: Трябва спешна реформа на футбола!
Флорентино Перес РМ президент
Снимка: Даниел Касас/BGfootball.com

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес призова за спешна реформа на футбола на всички нива на годишното събрание “Асамблея“ на съдружниците на клуба, която за първи път в историята бе организирана не с лично присъствие на 2000 техни представители в зала, а чрез онлайн връзка и телематично гласуване с помощта на компанията Индра.

“Нищо няма да е вече същото след Ковид-19. Футболът се нуждае от нови формули, за да е по-атрактивен и продължава да е страстта на милиони привърженици по света. Има пренаситеност на календара с мачове, което афектира както зрителите, така и самото здраве на футболистите, те се контузват по-често. Реформата не може да чака.

Ръководителите сме длъжни да променим нещата и с повече отговорност!“ – каза Перес, но не спомена нищо за планираната от елитни европейски клубове Суперлига, за разлика от екс-президента на Барса Бартомеу, който обяви че клуба е влязъл в организацията й, преди да бъде принуден да напусне управата през октомври.

Перес даде отчет за работата на управленския си борд, преди който отдаде почит към починалите от коронавируса, включително бившия президент Лоренцо Санс, също към Марадона, Паоло Роси, Жерар Улие и други загуби през 2020.

Имаше специално “благодаря“ за мъжките футболен и баскет отбори и треньорите им Зидан и Пабло Ласо, плюс директорите в клуба, за съгласието да намалят заплатите си в кризата, 36 милиона общо (29 М футболистите), което е дало 10 % спестени годишни разходи за персонал. Платените на Испанското Финансово Министерство данъци от клуба са 286 милиона като 208 са данъци за играчи и служители, заради което инвестициите (разход) за играчи са нарастнали до 331 М (при 139 М приходи от продажба на футболисти). Общо разходите за периода са 664,8 милиона евро при приходи 714,9 млн.

18 % от постъпленията са дошли от годишни квоти на съдружници и продажба на билети, показа диаграма, 15 % са от приятелски срещи и участие в международни турнири, 21 % от тв-излъчвания и права, 46 % са от маркетинг (спонсори, мърчандайзинг, промоции). Перес подчерта, че активно се рекламира онлайн продажбата на стоки заедно със 100 фирми.

Директорите представиха положителен резултат в баланса си за сезон 2019/2020 от 313 000 евро след плащането на и на 1,5 млн. данък печалба, “въпреки изключително тежката икономическа криза от Ковид-19, най-тежка от времето на Втората световна война“, по думите на Перес. Пандемията е причинила на клуба загуба от 106 млн. планирани приходи за 2019/20 и общо към 300 милиона очаквани. Клубът обаче остава стабилен с 533 млн.евро нетна собственост. Дадени са 3,3 милиона евро за медикаменти в помощ на болници и нуждаещи се в борбата с коронавируса, а соц.проекти на фобдацията са за 22 млн.

Относно стартиралия вече сезон 2020/21 се чакат постъпления от 616,8 млн., но и разходи 636,7 млн., което би довело до планирана загуба от почти 70 млн.евро. “Белите“ шефове смятат, че Социалистическото Правителство на Педро Санчес няма да допусне публика на стадионите през сезона.

Новият стадион “Сантяго Бернабеу“ е ключов за бъдещите приходи за клуба след завършване и пускане в експлоатация през 2023 година от това перо се очакват по 150 милиона евро на година. Перес отчете, че ремонтът до юли 2020 е глътнал 113,7 млн. евро и по план в насточщия отчетен период ще коства още 275 млн., но успокои съдружниците, че взетият “при отлични условия“ заем от 572 млн.евро няма да се връща преди юли 2023, когато ще има постъпления от “най-впечатляващото спортно съоръжение на 21-ви век“.

Сметките и проектобюджета се приеха единодушно, нямаше критики и комични изказания на съдружници от последните години, а благодарности към Флорентино Перес и борда за управлението в кризата. В отговор на възрастнен съдружик Перес обясни, че хората като него могат да посещават спортното градче на Реал и наблюдават дестки мачове, че има проект за строеж на атракционен парк “Реал Мадрид-Дисни“, отложен за по-добри времена  и че не е редно клуба да иска финансова подкрепа от съдружниците в подобна сериозна криза. Бяха одобрени годишните квоти за съдружници – 123 евро за възрастен и 42 евро за дете (11-14 год.).