Футболист излезе от кома след 370 дни!

2011-02-07 00:00:00

"Обичам те" били първите слова на Дарин Тодоров след катастрофата на 17 януари 2010 г.

 

Дарин Тодоров (22), футболист на шуменския Волов, излезе след 370 дни от будна кома. Бившият нападател на юношите на Левски катастрофира на 17 януари м. г. на магистрала “Хемус”.

 

“Първата му дума беше “Обичам те”. Досега не можехме да асимилираме, че е вярно, че се е събудил. Затова не сме го огласявали. Господ ми върна детето!”, вълнуваше се вчера майката Даниела. Дарин разбира всичко, което му се казва и сам говори – макар и по-тихо.

 

“Готови сме да помогнем на родители, които с години бдят над децата си, обикалят по болници и ги чакат да проговорят”, каза майката на “пробудилото” се момче.

 

След катастрофата Дарин първо бил лекуван във варненската болница “Св. Анна”. Медиците го спасили, но той останал в будна кома. Близките започнали да събират нужните $ 80 000 за лечение в Израел. Но после отишли в по-евтина клиника в Германия. Там установили, че вместо рехабилитация за излизане от будната кома се налага животоспасяваща операция. Открили на Дарин бронхопневмония, инфекция на пикочния мехур, на гърба и краката.

 

Вече в България момчето поели лекарите от болницата в Нови пазар, а от месеци си е у дома в Шумен. През цялото време в стаята му телевизорът бил включен на спортната тв “Ринг”, гледал само мачове и реагирал с помръдване на крак или ръка при гол, разказа майка му. Вече спокойно казва “гооол”, смее на глас, познава приятелите си, не е забравил нищо от битието си на спортист. Сутрин първото му изречение е: “Искам да ставам”, но… това предстои. През март Дарко ще замине на рехабилитация в Поморие. Близките му вярват, че един ден пак ще е на терена. За това стискат палци и стотици хора, които са му помогнали да оцелее.

 

Противно на всички очаквания след 370 дни в будна кома Дарин изглежда във форма. До катастрофата бил 84 кг, а когато пристигнали в Германия, тежал едва 49 кг. Сега майка му твърди, че е поне 70 кг. У дома се шегуват, че е пуснал малко бирено коремче от залежаването, но бързо ще го ликвидират с раздвижване. Дори рехабилитаторът, който го посещава всеки ден в дома му, е изненадан от развръзката.

 

Мечтата на Дарин е отново да бъде играч на “Левски”. Пред “Труд” заяви, че иска да играе в отбора като нападател. Футболистите от “Левски” също не са го забравили. Синият плеймейкър Дарко Тасевски му изпратил своята фланелка с подписи на всички играчи и сега тя виси на закачалка в стаята на Дарин.

 

От известните българи в кома продължават да са: бизнесменът Манол Велев (от 2007 г.), бившият зам.-министър на финансите Нахит Зия от кабинета на тройната коалиция (от 2006-а), княз Кардам (от 2008-а).

Вашият коментар