Футболни звезди наградиха младите таланти

2010-11-02 15:34:00

Утрешните лидери на родния футбол отличени на тържество в Националния стадион "Васил Левски"

 

Асоциацията на българските футболисти и Coca-Cola наградиха най-добрите млади футболисти от турнирите в националната програма "Децата и футболът" за 2010 г. Наградите бяха връчени на тържествена церемония, която се проведе на Националния стадион "Васил Левски".

Трофеите на младите футболни надежди бяха връчени от едни от най-успешните български футболисти – Даниел Боримиров, Павел Виданов, Тодор Янчев и Кристиян Добрев. Награда за дългогодишен принос към развитието на програмата получи компанията Coca-Cola.

На награждаването присъстваха Иван Ценов, заместник министър на физическото възпитание и спорта; Борислав Михайлов, президент на БФС; Дончо Донев, президент на Асоциацията на българските футболисти, Валентин Михов, както и други известни български футболисти и футболни ръководители, които подкрепиха младите футболни надежди на страната.

Тази година в рамките на националната програма "Децата и футболът" се проведоха детски футболни турнири в градовете Пловдив, Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Благоевград, Враца, Габрово, Плевен, Ловеч, Ямбол, Сливен, Смолян, Кърджали, София, Перник и Русе. Над 5 000 деца от цялата страна взеха участие в тях и получиха екипи и награди от Coca-Cola, която е партньор на националната програма "Децата и футболът" от нейното създаване.

Най-добрите млади футболисти от националната програма "Децата и футболът" за 2010 г. са:

Недьо Монев, ФК Чирпан (Чирпан) с треньор Таньо Видков
Душко Бояджиев, ОФК Бенковски (Пазарджик) с треньор Иван Димитров
Иван Петков, ФК Атлетик (Плевен) с треньор Красимир Гъдулков
Китан Василев, ФК Пирин (Благоевград) с треньор Георги Забунов
Бончо Панев, ФК Хасково (Хасково) с треньор Тони Найденов
Томас Цвятков, ПФК Литекс (Ловеч) с треньор Пламен Линков
Константин Карастоянов, УФК Левски (Пловдив) с треньор Петър Пенчев
Светослав Бонев, ФК Локомотив (Горна Оряховица) с треньор Назиф Кадир
Динко Станчев, ФК Дунав (Русе), с треньор Станимир Миронов
Николай Стоянов, ФК Орловец 94 (Габрово) с треньор Красен Маринов
Антонио Георгиев, ФК Ямбол 2004 (Ямбол) с треньор Тодор Пачев
Валентин Томов, ФК Ботев 2002 (Пловдив) с треньор Стефан Стоянов
Калоян Раднев, ФК Хаджи Димитър (Сливен) с треньор Ваньо Душанов
Здравко Ерменов, ФК Смолян 2000 (Смолян) с треньор Тодор Данчев
Александър Евтимов, ФК Арда (Кърджали) с треньор Кръстьо Богданов
Дамян Маринов, ФК Кракра (Перник) с треньор Ангел Славов
Адриан Краев, ФК Ботев (Враца) с треньор Иван Георгиев
Алекс Боримиров, ФК Левски (София) с треньор Александър Георгиев
Димитър Смилянов, ФК Етър 1924 (Велико Търново) с треньор Марин Стефанов
Петко Христов, ФК Левски (София) с треньор Александър Георгиев
Андрея Христов, ФК Левски (София) с треньор Александър Георгиев

Националната програма "Децата и футболът" е създадена през 1999 г. Реализира се от Асоциацията на българските футболисти, със съдействието на Държавна агенция за младежта и спорта, Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига. Към програмата има създаден обществен съвет, който подпомага нейното успешно изпълнение. В него участват Весела Лечева, Борислав Михайлов, Валентин Михов, Христо Стоичков, Станимир Стоилов, Дончо Донев, Даниел Боримиров, Димитър Бербатов, Йордан Лечков и други.

"Децата и футболът" има за цел да насърчи активното занимание със спорт на деца от 10 до 14 години. Програмата е уникална по своя характер, а нейното значение за физическото развитие на децата е безспорно. Детските футболни школи получават реална материална подкрепа във вид на футболни екипировки, топки и други спортни пособия, които се разпределят между всички участници. Много от децата, започнали своя път от футболните турнири, тренират редовно в детските футболни школи, а някои от тях вече дори играят в юношеските отбори на България.

Програмата се провежда за 11-та поредна година и в турнирите от програмата до момента са участвали над 40 000 деца, всички облечени с пълна футболна екипировка. Много от децата, които са участвали в турнирите, избраха футбола за своя професия и много от тях играят в професионалните футболни клубове в страната и чужбина. По-известните сред тях са вратарят Николай Михайлов и нападателите Валери Домовчийски и Димитър Илиев.

През годините на своето съществуване програмата се утвърди като един престижен форум за изява на децата. Турнирите от програмата са неизменна част от спортния календар на всички областни градове и се провеждат под патронажа на техните кметове или областни управители.

Вашият коментар