Хаос в държавата, хаос във футбола

Начало » Хаос в държавата, хаос във футбола

Борислав МихайловЖаклин Михайлов/Тема Спорт
От няколко дни хората, които дори епизодично се интересуват от български футбол, са в пълно недоумение. Първо се появи новината, че български съд е постановил провеждане на конгрес на БФС на 12 октомври в зала 1 на НДК. А часове по-късно, Изпълкомът на БФС, който иначе трудно се събира заради прекомерната заетост на членовете, се отзова екстрено и взе решение редовен конгрес да се проведе на 18 март следващата година.

И тук може би е разковничето. На 12 октомври ще има извънреден конгрес, а след това на 18 март – редовен. С уточнението, че на 12 октомври ще бъде избран нов президент БФС и после половин година по-късно пак ще има избори. Така да се каже мандатът ще е само шест месеца. Но и това се догадки, защото новият президент на БФС без значение дали ще се казва Борислав Михайлов, или Димитър Бербатов може спокойно да отмени редовния конгрес. Въобще в последните години няма нищо по-лесно от назначаване или отменяне на конгрес.

Кашата е пълна, а хаосът в Народното събрание явно е обхванал и други, далеч по-маловажни институции. Показателна обаче е реакцията на сегашния президент на БФС и верните му преторианци, които се хвърлят под влака при всяка удобна възможност. Предполагам, че на всички са втръснали до безкрайност, но медиите ги търсят постоянно поради някакви поне за мен ясни причини. Щом обслужват каузата на Краля Слънце, могат да говорят всеки ден, каквото си пожелаят. Друг е въпросът с опозицията!

Тепърва ще гледаме сеира на ситуацията с двата конгреса. Ако БФС не искат да го организират на 12 октомври, не българският съд, ами и Международния трибунал в Хага не може да ги застави. Някакъв си съд постановил някаква си дата за конгрес. И то в зала 1 на НДК при положение, че там последният конгрес е бил на БКП, може и някой по пресен на БСП. БФС си прави конгресите в зала 3, където е планиран и редовният на 18 март.

Съдът е постановил при това без обжалване, но някой трябва да го организира, а това не е шега работа. Това е къртовска работа и не случайно Атанас Фурнаджиев се позовава на епидемиологичната обстановка. Тези 600 или повече делегати някъде трябва да преспят и някъде трябва да ядат. И повечето идват заради банкета и да напълнят дисагите.

Съдът решил, ама не го е еня за тези дребни подробности. А същият съд въобще не е неясно, че футболът е скачен съд с другите избори, а те са чак през ноември. И много футболни клубове могат да престанат да съществуват, ако изборните резултати се повторят трети път. Защото няма да има кой да им изпрати свежи спонсори с пари. Мога да изброя поне 6 отбора от елита и поне толкова от второто ниво, които вероятно ще приключат до Нова година, ако не се види за тях светлина в тунела.

Но има и друг лъч светлина. Всъщност решението на хаоса е намерено. То се съдържа в програмната декларация на Димитър Бербатов. Когато той обяви намерението си да се кандидатира за следващ президент, точка номер едно бе изваждането на първенството от правомощията на БФС. И ако почти всички комисии отидат в ПФЛ, никой няма и да разбере кога се е провел конгрес на БФС. Изпълкомът ще се изпразни от собственици и президенти на клубове, че и от техните протежета.

И БФС става една спокойна фирма за която ще чуваме само няколко пъти в годината. Никакви скандали, а общественият интерес рязко ще спадне. Но дали Бербатов ще го направи, или и той като Боби ще забрави голяма част от предизборните си обещания? И след това може и втората точка да премахне. А тя е обещаната от него мандатност. Макар, че три мандата са много, пак е добра алтернатива на досегашното вечно президентстване.

Най-абсурдният вариант оттук нататък е да няма конгрес нито на 12 октомври, нито на 18 март. Дори този по-пресният е по-осъществим. Ако Боби се сниши и отмине бурята, решението за 18 март може също да се отлага. Отново ще излязат преторианците и ще кажат, че провеждането но конгрес противоречи на мерките на Министерството на здравеопазването. Но пък за сметка на това вече не виждам никакво спазване на мерките от самото БФС. Нещо не чувам нищо за тестове и за ваксинации. И е нормално, нали в Бояна се събират боговете, досущ като онези до Зевс на Олимп.