Хегемонията си изпуска нервите

Начало » Хегемонията си изпуска нервите
Лудогорец- Черно море 2:3
снимка: ludogorets.com

Жаклин Михайлов/Тема Спорт
Нещо необичайно се случва в българския клубен футбол и все повече излиза на повърхността лавинообразно нарастващато раздразнение на футболен клуб Лудогорец. Хегемоните, които притежават пълния монопол върху първенството на България, напуснаха територията на кучетата лаят, а керванът си върви и започват да отговорят и да се обясняват при това по познатия им брутален начин.

Всички в България знаят, че в Разград се смятат за богопомазани и затова не е никаква изненада, че са нарекли Илиан Илиев вечен мъркорко и са допълнили вербалната си агресия с грозните думи за надскачане на ръста. Заменянето на принципната позиция с лични нападки е много верен критерий за прикрити комплекси. И Илиан в своя отговор много точно е показал кой е висок като морал и кой е нисък. И въобще позицията на Илиан Илиев му прави чест. За разлика от почти всички свои колеги, които винаги си мерят думите, когато стане дума за хегемонията, той е изрекъл грозната истина, която абсолютно всички знаят. А лицето, което се обадило да се извини въобще не заслужава никакво внимание. То е олицетворение за споменатия от Илиан вечен слугинаж.

Нападки между Илиан Илиев и Лудогорец. На коя страна ѝ се получи повече?

Някой много се е раздразнил от думите на Илиан Илиев, но според мен раздразнението се дължи на четирите точки разлика между първото и второто място в класирането. И все по-реално надвисващата угроза дълголетния диктаторски режим във футбола ни да се промени. Което е безкрайно нужно на клубния ни футбол, защото другото добре познато просто го унищожава. А то унищожава и себе си, както се вижда от тазгодишното представяне на Лудогорец. Не знам за какви статистики пишат, но нещата се виждат и от Космоса.

Лудогорец като футболни достойнства е под дъното и всички приказки за правене на нов отбор с млади футболисти са банални клишета. Лудогорец от 2023 година няма нищо общо с Лудогорец от 2013 година и това вече Ивайло Петев го е разбрал отлично. Но титлата трябва да се гони с цената на всичко и затова гледаме такива като Георги Гинчев да се правят на големи съдии. Той повлия решително за крайния резултат срещу Черно море, а тепърва ни предстои до гледаме подобни изпълнения или изстъпления.

Ясно е накъде силно ще задуха вятърът в следващите 12 кръга. И е много любопитно, защото Илиан Илиев не е единственият достоен треньор в България и ще има други, които ще си ритнат менчето и ще кажат истината. И дали всяка седмица ще ни забавляват с някакви смешни декларации. Сегашната в частта извинението на Данчо Господинов е изключителна комична. В следващия кръг например Владимир Манчев може да бъде нападнат за присадената си коса, след това Дани Моралес затова, че не говори правилно книжовно български език, а Сашо Тунчев пък да бъде атакуван, че е расъл много нависоко. И така по ред на номерата в цялата група ако някой вземе да си отвори устата и да недоволства открито като Илиан Илиев. И естествено всеки от сгрешилите ще си плати цената рано или късно, само защото е посмял да рита срещу зеления ръжен.

Между другото много се изненадах от наличието на думичката пропаганда в декларацията на Лудогорец. Пропагандата е похват, използван само от силните на деня или от онези, които могат да плащат и да държат под пълен контрол болшинството от медийното пространство. Не е никаква тайна, кои са те и зрителите много добре го знаят като слушат какво и как се говори в студиата. А онези отвън системата са просто маргинали, които са намерили някаква трибуна да говорят и пишат истината. За което плащат много висока цена.