Хронологията на безумието около БФС

Начало » Хронологията на безумието около БФС

БФС сградаМихаил Касабов бе вписан в Търговския регистър като временно изпълняващ длъжността президент на БФС, но четирима негови колеги подадоха жалби в Софийския градски съд.

На 6 декември 2023 г. Изпълкомът на БФС гласува единодушно Михаил Касабов да изпълнява функциите на подалия оставка Борислав Михайлов. Последваха седмици на противоречия между управляващите в БФС и опозицията. Въпросът беше трябва или не Касабов да бъде вписан в Търговския регистър. Това все пак се случи официално 48 дни по-късно. На 23 януари 2024 г.

„Няма решение на Изпълкома Михаил Касабов да бъде вписван като президент. Касабов е нарушил изцяло правилника на БФС и ще си носи своите последствия“, категоричен пред БНТ обаче бе Йордан Лечков часове след информацията, публикувана в Търговския регистър.

Dsport направи проверка дали казаното от Лечков отговаря на истината. Kато основен източник на информация e официалния протокол на Изпълкома на БФС от 6 декември, публикуван в сайта на Търговския регистър.

Записано е, че Йордан Лечков е присъствал на заседанието на Изпълнителния комитет на БФС от 06.12.2023 г. А от следващата страница на документа става ясно, че е взето следното решение:

В подкрепа на Михаил Касабов са гласували всички присъстващи на Изпълкома, включително подалите жалби в Софийския градски съд Йордан Лечков, Емил Костадинов, Румян Вълков и Димитър Георгиев – Аргира. Единствено самият Касабов се е въздържал.

Какво гласи посоченият в протокола чл. 47, ал. 2 от Устава на БФС:

„Чл. 47. (2) При подаване на оставка, установена несъвместимост по чл. 33, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна – от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес.“

На 27 ноември 2023 г. Борислав Михайлов подаде оставка като президент на БФС и тогава беше обяснено от централата, че според устава временен президент трябва да бъде първият вицепрезидент на БФС, а именно Емил Костадинов. Той обаче е отказал. Заради това вторият вицепрезидент, в случая Михаил Касабов, наследи Борислав Михайлов до свикването на нов изборен Конгрес.

В изказването на Йордан Лечков пред БНТ обаче проличава един важен нюанс. Той заяви, че няма решение на Изпълнителния комитет Михаил Касабов да бъде вписван като временен президент на БФС. Действително Изпълкомът не е гласувал за или против самата процедура по вписването на Касабов в Търговския регистър. В дните и седмиците след заседанието на 6 декември се чуха много различни мнения дали това е задължителна стъпка, или не. С пълно единодушие обаче Касабов е получил подкрепата на своите колеги да замести Борислав Михайлов.