Хърватия стигна световните финали

Начало » Хърватия стигна световните финали
Лука Модрич Хърватия
Снимка: УЕФА

Световният вицешампион Хърватия тресна с 1:0 Русия, за да ги измести от лидерската позиция в група H с 23 точки и стигне директно класиране за световните финали в Катар‘2022. “Братушките“ водеха в квалификациите, но отиват на бараж за три места с още 11 селекции.

Франция, Белгия, Дания, Германия, Бразилия и Катар са вече сигурни финалисти, а Италия Англия и Аржентина са на крачка.

Тимът на Златко Далич, помел Малта със 7:1 преди дни, се хвърли със 73 % владеене и атаки на щурм под проливен дъжд, подкрепян бойко от целия стадион в Сплит. Крамарич и Перишеч изпуснаха да открият в канонада от удари, Брозович на косъм не улучи с далечен снаряд.Сафонов му спаси два коварни.

36-годишният капитан Лука Модрич (без класните съдружници Ракитич и Ковачич) бе навсякъде по терена – в защита, в конструкция на атаката, всякакви статични и не спираше сърцато да води “шахматистите“.  След почивката подгизналият терен забави движението на топката, усложнявайки атаките.

Руският селекционер Валери Карпин освежи с трима състава си още преди да е минал час игра, недоволен че се играе предимно защитно. Домакините продължаваха с натиска (19 удара към вратата на Сафонов), а в 81-вата трибуните изригнаха в екстаз при автогол на Кудряшов (13-ти номер).

Хърватите изхвърлиха руснаците от домашното им световно през 2018 и грабнаха сребърните медали, днес след последния съдийски сигнал навлякоха бели фланелки с надписи “семейство“ и празнуваха с публиката.