Цвети загуби от Серина на US Open след тежка битка

Начало » Цвети загуби от Серина на US Open след тежка битка
Цвети Пиронкова
Снимка: Даниел Касас

 

Цвети Пиронкова загуби с 6:4, 3:6, 2:6 от бившата дългогодишна лидерка в ранглистата Серина Уилямс след двучасова „битка на майките“ на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ, но ни донесе много радост и гордост на турнира.

Последните 10 дни Цвети бе българската посланничка в големия спорт, накара да се говори с уважение и възхита за българските спортистки и майки и всички българи сме длъжни от сърце да й благодарим за усилията и геройството в САЩ!

Изключителното й представяне ни накара да се годеем, тя учуди всички специалисти с прекрасно завръщане на корта след повече от три години прекъсване за майчинство и даде наслада на милиони почитатели на тениса в целия свят. Международните ТВ-коментатори й отдадоха значимото уважение и топли думи за играта.

Цвети заслужи чек от 425 000 долара от наградния фонд и точки, които ще я върнат поне сред първите 80 в света.

32-годишната пловивчанка започна уверено, пребори се за първия сет с пробив в петия гейм и удържа преднината. Тъмнокожата американка успя да я пробие във втория, дръпна 5:3 и изравни, дори направи серия от пет поредни гейма. Помогна си с 18 аса.

Нашата намали 1:2 в решителния сет и се държа достойно, въпреки че шесткратната носителка на трофея на “Флашнг медоус“ продължаваше да бъде по мъжки агресивна и с изстрели-торпеда. Цвети се бореше интелигентно, макар с проблеми при първия сервис (59%), но допусна нов пробив за 2:5 и сдаде последния гейм без точка.

Гонещата 39 лета Уилямс отива на 14-ти полуфинал и ще търси 24-та титла в турнирите от Големия шлем.

“Вярвах, че мога да го постигна…  невероятно бе представянето на Пиронкова, мислех си какво мога да направя, тя също има бебе и е по-млада от мен…- призна Уилямс след мача. – Започнах по-мудно и плоско, но после намерих енергия, краката ми влязоха в ритъм…“