Цветомир Найденов се озова в списъка „Магнитски“

Начало » Цветомир Найденов се озова в списъка „Магнитски“

Цветомир Найденов е може би най-любопитното име в разширения списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати, който българското финансово министерство публикува днес.

Името му нашумя през миналата година, когато бившият съдружник на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков започна да изнася данни срещу дейността му, влизайки в ролята на „изобличител“, твърдейки, че Божков прилагал различни схеми за укриване на данъци, за които самият Найденов разбрал съвсем наскоро. В момента Найденов е един от собствениците на компанията за залози и е спонсор на спортни отбори, сред които и ФК „Централен спортен клуб на Армията“ 1948, който има крайно дискусионни претенции да е наследник на ЦСКА АД

В разширения списък, който Министерството на финансите публикува, са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, асоциирани лица. За „асоциирани лица“ се смятат „всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол“ на фирми и организации, които са „притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години“ от Пеевски, Божков и Желязков.

Списъкът е съставен на база на информация, която е налична и проверена до момента от ведомството и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, посочват от ведомството.

В списъка освен присъствието на Цветомир Найденов влечатление прави включването на брат му Боян, както и на майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

Сред останалите лица в списъка са Александра Стоянова, Александър Тумпаров, Александър Георгиев, Александър Ангелов, Борис Бекяров, Георги Попов, Димитър Ганев, Дора Спасова, Жана Канелова, Иванка Георгиева, Милен Стаматов, Мирослав Илиев, Пепа Гроздева-Михова, Петър Марчоков, Петър Ив. Стоянов, Татяна Димитрова, Стефан Найденов и Янко Раденков.

Преди няколко дни стана ясно, че всички банки в България с открити сметки и делови взаимоотношения с лицата, включени в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, вече са предприели необходимите ограничителни мерки, включително блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. Това означава, че бъдещето на горепосочения клуб става неясно. Това до голяма степен се отнася и за десетките спортни отбори, които рекламират компанията на Найденов.

Вчера същата сключи договор и с БФС.