ЦСКА не бива да се поддава на истерията

Начало » ЦСКА не бива да се поддава на истерията
ЦСКА радост
снимка: cska.bg

Георги Атанасов/Тема Спорт
Заклинанията и емоциите преди мача между ЦСКА и Лудогорец станаха прекалено много и това не е в полза на 31-кратните шампиони.

Нормално е напрежението в навечерието на сблъсъка да е повече в червения лагер, най-вече заради огромния обществен интерес към най-авторитетния български клуб, натрупаните огорчения и надежди сред армейската общност в последните години и приближаването на финала на битката в първенството. Съзнателно не използвам „битката за титлата“, тъй като тези счетоводства колко точки биха били добре дошли преди плейофите, какви сюжети са за предпочитане и обратно, може да се окажат най-обикновени сметки без кръчмар.

На първо място след мача с Лудогорец ЦСКА има двубои с Хебър и Ботев Враца, които няма абсолютно никакво право да подцени. А след края на основното ястие, за армейците предстои „десерт“ от 5 ужасяващо тежки сблъсъка във финалната шестица. И както две точки аванс на върха в класирането преди епилога на сезона могат да се окажат достатъчни за спечелването на титлата, така и 5 могат да не стигнат.

Затова и е изключително важно възпитаниците на Саша Илич да се абстрахират от тази огромна психологическа преса, която се стоварва върху тях. Защото да си го кажем право – почти никой от тях не е свикнал да играе при такъв съдбовен залог. Задачата пред сръбския треньор на червените също не е никак проста. Той трябва да постигне златното сечение между сигурност и атака. Нито авантюризъм, нито прекален консерватизъм. Но на думи е лесно, а в неделя това трябва да се случи на практика…

А психологическият товар върху ЦСКА е свързан не само с конкретните спортно-технически и статистически страсти. Защото прекият им конкурент постига своите цели по един или друг начин. Много е изписано за съдийството и всички виждаме какво се случва. Както и Филип Филипов сподели, почти няма мач на проекта от Делиормана без скандал. И на база на тези истории в дните преди мача личи подготвянето на поредната подобна постановка със съдийските назначения и най-вече наряда на доказания пазител на статуквото Драгомир Драганов. Но нека спрем тази тема дотук, за да не изпаднем в ситуация на липса на политическа коректност.

Истерията и психологията около ЦСКА преди сблъсъка с Лудогорец са големи и тимът не бива по никакъв начин да се поддава на тях. С хладен ум и горещи сърца ЦСКА трябва да продължи пътя си към голямата цел.