ЦСКА трябва да излезе на война

Начало » ЦСКА трябва да излезе на война

стадион Българска армияГеорги Атанасов/Тема Спорт
За ЦСКА предстоят изпълнени с голямо очакване няколко дни. И двата мача тази седмица трябва да бъдат взети. И срещу БАТЕ, и срещу Лудогорец е задължително да се излезе на сто процента и да се играе на върха на възможностите. Защото тези срещи могат да осмислят сезона на ЦСКА с европейска перспектива и с амбиции за преследване най-сетне на титлата. Разбира се, че ще бъде тежко. Феодалният шампион почива и потрива ръце, чакайки да бъде пускана червена „кръв“ навсякъде, където е възможно из България. ЦСКА трябва да даде своя отговор тази седмица.

Ясно и категорично да покаже, че има аргументи. Червените разполагат с два почти равностойни състава, Белчев има достатъчно резерви, ресурси и потенциал, така че за никакво степенуване на мачовете не може да става дума. На война като на война – спортна, естествено! Ако ЦСКА вземе тези два двубоя, вече съвсем по друг начин ще изглежда отборът в собствените си очи. Ще си повярва. Този психологически нюанс е изключително важен. Такива мачове носят самочувствие и могат да осигурят сериозен тласък и попътен вятър за следващите срещи.

БАТЕ няма защо да бъде спиран, а просто елиминиран в София от най-престижната европейска футболна марка на България. Беларусите през 2020-та вече са утвърдена величина. БАТЕ не е географското откритие, което удари челно служебния участник от Герена през 2008-а. Така че срещу БАТЕ ЦСКА няма какво да губи, може само да спечели. И то много!

Срещу Лудогорец е ясно, че ще има умора, но затова на Армията имат два почти равностойни състава, за да могат да коригират нещата в движение. Трябва да се изчистят грешки от предишните мачове и най-сетне да се разбере, че с изпълнения като на Гълъбов и Матей край морето доникъде няма да се стигне. Време е и новите футболисти да направят разлика – Санкаре и Юга имат френска школовка, опитни са. Не може непрекъснато да се чака на фойерверки. Трябва да има някаква отборна логика и устойчива класа. Оправдания, че още сме в началото на сезона, просто са неадекватни.

Както и в предишните години, така и сега във Варна за ЦСКА бе много трудно. Съдийството на рефера от Шумен не е изненада. Той не случайно бе изпратен да свири двубоя. Успоредно с това се видяха и някои стари пропуски и слабости на червените и в крайна сметка отново инфарктна развръзка.

Не е нормално продължаващото колебание в игровия облик на ЦСКА. Достатъчно време мина от началото на сезона и би трябвало концепцията, визията на игра вече да са изчистени. Не бива да забравяме и факта, че селекцията на Армията бе направена достатъчно рано, още преди края на предишния объркан сезон – основните нови попълнения Санкаре, Юга и Матей започнаха подготовка в началото на лятото и не може да се търси никакво оправдание с евентуален цайтнот, липса на комуникация, координация, адаптация…

Необяснимо е и друго! При предишния си престой в ЦСКА Стамен Белчев остави впечатление на един интересен професионалист, при когото червените имаха стил, подчертано нападателен облик и изглеждаха далеч по-адекватни като колектив и игрова система отсега. От началото на сезона червените разчитат главно на индивидуалните качества на един или друг изпълнител, за да измъкват точковия си актив. А срещу БАТЕ и Лудогорец ще трябва отборна игра. Тези мачове могат да дадат отговорите за перспективите пред ЦСКА до края на сезона.