"Червените" по стъпките на Уимбълдън и Юнайтед и… Ботев?

2010-11-02 11:15:00

Феновете се събраха да решат как да изправят на крака любимия си отбор

 

Проблемите на ЦСКА се задълбочават с всеки изминал ден. От една страна е безпаричието, от друга лошите резултати, от трета управленската криза и най-вече бойкота на феновете, които съвсем доскоро правеха мачовете на отбора едни от най-посетените в А група.

В момента обаче "армейските" запалянковци са на нож с ръководството по много въпроси, решаването на които изглежда не е близо. Феновете искат адекватно управление, функционираща ДЮШ и успехи, но не виждат светлина в тунела.

Всичко това им даде повод да мислят за алтернативни варианти за излизане от кризата. Затова вчера в столичен ресторант се събраха някои от известните поддръжници на "червените", за да измислят план за понататъшните си действия. Предложени бяха няколко варианта, всички до един изключващи сегашните собственици.

Първо се коментира възможността да се направи нов ЦСКА, който да тръгне от долните нива на родния футбол – с ново управление и ново финансиране. Друг вариант е да се направи обединение с отбор от А група, като се даде пример с Академик София, който нито има публика, нито дългове.

Феновете са категорични, че не трябва да се позволява на сегашните собственици от Титан да вземат на концесия базата в Панчарево и ст. "Българска армия", който от историческа гледна точка са притежание на клуба с над 60 години история и с най-големи успехи в България.

Стана ясно и това, че дълговете на клуба са за над 17 милиона евро и непрекъснато растат.

Как е по света. Известни са случаите с АФК Уимбълдън, който тръгна от абсолютната нула в Англия, създаден от фенове на разпадналия се Уимбълдън (преименуван на МК Донс, но все така без собствен стадион) и с Юнайтед ъф Манчестър, създаден от недоволни от политиката на фамилия Глейзър в Манчестър Юнайтед.

Първите за на крачка от Втора лига. В момента АФК Уимбълдън е втори в Конференцията (пето ниво) и е с отлични шансове да се качи нагоре. Юнайтед ъф Манчестър пък е ниво по-надолу, но без особени възможности засега за промоция.

В Англия беше направен опит за изцяло фенски проект, който обаче се разби на пух и прах. Преди няколко сезона запалянковци от цял свят се обединиха финансово и закупиха отбор от Конференцията, който нарекоха Ибсфлийт. През първата година с членския внос на няколко хиляди фена отборът просъществува и дори спечели аматьорската купа на Англия. После обаче стана ясно, че решенията на феновете не са най-добрите, клубът изпадна и не се знае кога ще тръгне отново нагоре.

България също има своя светъл пример. Това е отборът на Ботев, който този сезон започна на чисто от В група и няма да има никакви проблеми да се върне в професионалния футбол на практика още в ранната пролет на следващата година.

Вашият коментар